latinica  ћирилица
10/09/2019 |  09:00 | Аутор: СРНА

Амбасадорка Србије је покушала да прва уручи Загребу протестну ноту

Министарство спољних послова Србије саопштило је да је амбасадор Србије у Загребу /Мира Николић/ покушала да уручи протестну ноту хрватском Министарству иностраних послова поводом забране уласка српским кадетима у Хрватску, али је хрватско министарство то одбило и покушало да њој уручи своју ноту.

У саопштењу се наводи да је амбасадор Србије имала заказан састанак на иницијативу Министарства спољних послова Србије како би предала протестну ноту.

- Представници хрватског министарства одбили су да приме ноту Србије, желећи да уруче своју ноту, коју је амбасадорка Србије одбила да прими - наводи српско Министарство, поводом саопштења Министарства спољних и европских послова Хрватске, које је само објавило да је амбасадор Србије одбила да прими њихову ноту.

Министарство спољних послова Србије сматра да је, најблаже речено, неоснован поступак Министарства унутрашњих послова Хрватске да забрани улазак и боравак делегацији Министарства одбране и Војске Србије, коме је претходио претрес ствари чланова делегације и који је образложен недостатком одговарајуће документације којом би се оправдала сврха и услови боравка.

У саопштењу се наводи да је делегација Министарства одбране и Војске Србије била најављена надлежним органима Хрватске.

Министарство спољних послова Србије наглашава да је оваква одлука у супротности са основним начелима модерне Европе која предвиђа слободу кретања људи, право на очување вјерске и националне баштине, као и одавања поштовања невино страдалим припадницима једног народа.

Министарство спољних послова Србије још једном указује да "непримјерених поступака" нити реаговања "српског политичког вођства" није било.

У саопштењу се подсјећа да предсједник Србије Александар Вучић није желио да коментарише коментаре хрватског врха који су услиједили након поступка хрватских органа.

- Србија остаје посвећена унапређењу стабилности региона и добросуседским односима и сматра да се они могу постићи суштинским разговорима, а не путем медија - истиче Министарство спољних послова Србије.

Из Министарства спољних и европских послова Хрватске претходно је саопштено да је амбасадор Србије у Загребу Мира Николић одбила да прими протестну ноту због, како је наведено, покушаја ненајављеног и незаконитог уласка припадника Војске Србије у Хрватску.