latinica  ћирилица
10/09/2019 |  09:15 ⇒ 11:51 | Аутор: СРНА

Перовић: Крајем септембра преговори о Турском току

Представници Републике Српске крајем септембра почињу опсежне преговоре са руском компанијом Гаспром о изградњи крака гасовода Турски ток према Српској, рекао је шеф Представништва Републике Српске у Русији Душко Перовић.
Душко Перовић - Фото: СРНА
Душко ПеровићФото: СРНА

- Крећемо да радимо. Разговоре отварамо крајем септембра о процедурама и даљим корацима који су пред нама - навео је Перовић Гласу Српске.

Он је раније истицао да је ријеч о веома важном послу и пројекту који је пред Српском, а који подразумијева студију изводљивости, техничке дијелове, усаглашавање са трасом ауто-пута и друге детаље.

Гасификација Републике Српске потврђена је у јуну у Русији током састанка српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић са предсједником Управног одбора руске компаније "Гаспром" Алексејем Милером у Санкт Петербургу.

Гасовод, односно крак руског гасовода "Турски ток", требало би да иде из Србије, односно од Бијељине до Бањалуке и Приједора, те да прати трасу будућег ауто-пута.

Постоји могућност и да буде настављен и ка Хрватској или Федерацији БиХ, ако за то буде постојао интерес, али је и истакнуто да ће бити потребна сагласност Савјета министара да се пређе граница на Дрини и доведе крак гасовода из Србије у Српску.

Гаспром би требало да обезбиједи 300 милиона евра за израду гасовода са станицама које треба да појачају притисак и омогуће квалитетну испоруку гаса.

Пројекат би требало да буде урађен до јесени, а Перовић је раније навео да је важно добити што је могуће боље услове за изградњу гасовода.

Договорена је градња гасних електрана у Бањалуци и Приједору, како је било предвиђено и у пројекту "Јужног тока", а стручњаци поручују да би гасификација требало да донесе огромне предности привреди, међу којима су развој, јефтинији енергент, више домаћих и страних инвестиција и енергетска сигурност.