latinica  ћирилица
10/09/2019 |  09:40 | Аутор: СРНА

Зукорлић жели на чело Исламске заједнице БиХ

Народни посланик у Скупштини Србије и бивши санџачки муфтија Исламске заједнице у Србији Муамер Зукорлић жели да дође на чело Исламске заједнице БиХ, пишу данашње Вечерње новости.
Муамер Зукорлић (Фото: www.sandzacke.rs) -
Муамер Зукорлић (Фото: www.sandzacke.rs)

Лист наводи да је Зукорлића за мјесто поглавара Исламске заједнице у БиХ кандидовао Сабор Мешихата Исламске заједнице у Србији, једне од двије исламске заједнице које постоје у Србији.

Зукорлић је медијима у Новом Пазару потврдио да ће на изборима за поглавара Исламске заједнице у БиХ бити противкандидат садашњем реису Хусеину Кавазовићу, коме истиче четворогодишњи мандат.

Зукорлић је истакао да у трку улази невезано од шанси за побједу и да је његов мотив искључиво духовно-моралне природе.

- Уколико неко од легитимних предлагача жели да се појавим као кандидат, сматрам да то немам право да одбијем. Стога се не желим оптерећивати било каквим прорачунима - рекао је Зукорлић.

Зукорлић је навео да ће послије верификације кандидатуре приступити изради програма с којим ће изаћи пред бирачко тијело и јавност.

Сабор Исламске заједнице БиХ кандидатуре за поглавара муслимана у БиХ верификоваће 24. септембра, када ће почети финале изборног процеса.

Осим држављанства Србије, које је стекао рођењем у селу Орље недалеко од Тутина, Зукорлић има и држављанство БиХ.

Зукорлић је у октобру 2012. године као главни муфтија Исламске заједнице у Србији гласао на локалним изборима у Сребреници у Републици Српској.

Зукорлић је био један од многобројних Бошњака који су тада били пријавили свој боравак у Сребреници да би могли гласати на локалним изборима.