latinica  ћирилица
10/09/2019 |  11:17 | Аутор: СРНА

Вријеме погодује зрењу сунцокрета, соје и кукуруза

Временске прилике углавном погодују зрењу сунцокрета и соје, као и кукурузу који се, у зависности од хибрида, налази у фенофазама од млијечног до воштаног зрења, наведено је у седмичном агрометеоролошком билтену Хидрометеоролошког завода Републике Српске.
Сунцокрет - Фото: ТАНЈУГ
СунцокретФото: ТАНЈУГ

Агрометеоролози наводе да сунчано вријеме одговара и зрењу воћа и грожђа, али су у претходних седам дана агрометеоролошки услови одговарали и развоју биљних штеточина, попут јабукиног смотавца, који је у стадијуму полагања јаја и пиљења ларви треће генерације, кромпировог мољца, те памукове совице која напада паприку и парадајз.

- Од биљних болести актуелне су болести у усјевима поврћа - трулеж плодова, пјегавост листа мркве и других - упозорили су агрометеоролози.

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, данас преовладава сунчано вријеме уз малу до умјерену облачност, док за сутра и четвртак, 12. септембар, најављују промјенљиво облачно и топло вријеме са сунчаним периодима.

У петак, 13. септембра, очекује се сунчано и веома топло вријеме.

Према билтену агрометеоролога, укупна количина падавина током седмице ће на западу, сјеверу и југозападу износити од 20 до 30 литара кише метру квадратном, на југу за неких десетак литара више, док ће најмање кише бити у централном дијелу Посавине и Семберије гдје ће пасти између 10 и 20 литара по метру квадратном.