latinica  ћирилица
10/09/2019 |  13:29 | Аутор: СРНА

Валидност диплома испитиваће овлаштени инспектори

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да једино овлаштени инспектор може да покрене процедуру испитивања валидности нечије дипломе, те да су у његов кабинет већ пристигле тражене информације и да ће оне бити достављане инспекторату на провјеру.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

- Ићи ћемо у рјешавање тога. Нећу одустати, тражио сам ту информацију и већ сам је добио. Ријеч је о хиљадама података које моји људи из кабинета сада сортирају - рекао је Вишковић новинарима на Мраковици.

Он је оцијенио да је штетна генерализација да су сви приватни факултети лоши и да има и људи који су на приватним факултетима стекли знања и звања на коректан начин.

- Не смијемо правити медвјеђу услугу Републици Српској. Можемо ми сад у Републици Српској да кажемо забрањујемо приватне факултете, само ми морате рећи шта ћемо добити. Добићемо да ће нам дјеца ићи на те исте факултете који су, под знацима навода, и гори од наших, у Федерацију. Донијеће диплому и ниједна институција им не може забранити да се сутра запосле са том дипломом. Не можемо ни то урадити, морамо полако и опрезно ићи на рјешавање тих питања и полако али сигурно подизати ниво квалитета, знања и одговорности високобразовних институција и на државном и на приватном нивоу - навео је Вишковић.

Он је истакао да је Влада опредијељена да рјешава сва отворена питања у образовном систему, али да неће ништа "ломити преко кољена".

- Морамо доћи у позицију да и у реалном и јавном сектору људи раде и буду плаћени за оно што знају да раде, а не коју имају диплому. Диплома је само улазница за радно мјесто и на томе ћу инсистирати, али ћу бити сувише обазрив и радићу онако како сам замислио и имам на то дискреционо право. Нећу подлећи притиску ни опозиционих ни владајућих посланика, ни министара, ни било кога, него напросто као руководилац, а по закону имам право да то урадим - истакао је Вишковић.