latinica  ћирилица
10/09/2019 |  13:48 ⇒ 13:57 | Аутор: СРНА

Пашалић: Пољопривредницима за пет година исплаћено више од 50 милиона КМ

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић изјавио је након разговора са градоначелником Градишке Зораном Аџићем да су у посљедњих пет година градишки пољопривредници путем подстицаја Владе Републике Српске и ресорног министарства добили више од 50 милиона КМ.
Градишка - пољопривреда - Пашалић - Фото: СРНА
Градишка - пољопривреда - ПашалићФото: СРНА

Пашалић је истакао да се у Градишци реализују веома важни пројекти из области пољопривреде, водопривреде и шумарства, те да је са Аџићем разговарао о планираним пројектима наводњавања пољопривредних површина и рјешавању проблема закупа земљишта.

- Због климатских промјена много више проблема ће нам причињавати недостатак падавина, него вишак, због чега се морамо прилагођавати будућем времену - рекао је Пашалић новинарима у Градишци.

Он је навео да су у равничарском подручју Градишке заступљенија ратарска и повртарска производња, а у брдским предјелима је развијено воћарство.

- Градишка има највеће површине под воћњацима у Републици Српској, од којих половину чине засади јабуке. Министарство ће и у наредном периоду помагати локалној заједници и произвођачима да та производња буде још успјешнија - нагласио је Пашалић.

Он је подсјетио да је Влада Републике Српске на посљедњој сједници усвојила информацију о новом пројекту са Свјетском банком који је везан за изградњу акумулација и система за наводњавање за воћаре у Поткозарју и канал Осорина-Борана, чиме би био ријешен проблем наводњавања више од 15 хектара замљишта у Лијевчу пољу на подручју Градишке и Лакташа.

Аџић је рекао да ће ускоро бити омогућено расписивање конкурса за додјелу у закуп пољопривредног земљишта на подручју Градишке, те да ће градишки пољопривредници напокон имати могућност да обезбиједе довољне површине земљишта.

Он је изразио задовољство због намјере ресорног министарства да уложи средства у реконструкцију система за наводњавање у Лијевчу пољу који је некада био у функцији у оквиру предузећа "Ратарство", а требало би да буде дат на управљање предузећу "Воде Српске".

- Веома је битан и пројекат наводњавања воћњака у Поткозарју, прије свега из праваца Турјака, Подградаца, Бистрице и Гашнице - рекао је Аџић.

Он је нагласио да ресорно министарство и министар Пашалић предано раде на даљем развоју пољопривреде и препознају ургентне тачке у овој области, додајући да је потребно стварати додатне услове за пласман пољопривредних производа, што је и највећи проблем пољопривредника.

- Разговарали смо и о могућностима улагања додатних средстава за изградњу инфрастуктуре у Агроиндистријској зони у Новој Тополи, гдје постоји потреба проналаска инвеститора који би у овој зони изградио погон за откуп и прераду пољопривредних производа - рекао је Аџић.

Пашалић је током данашњег боравка у Градишци посјетио воћњаке Николе Вукелића у Јабланици и Младена Мајданца у Турјаку.