latinica  ћирилица
10/09/2019 |  14:10 ⇒ 14:11 | Аутор: СРНА

Договор није постигнут, ускоро генерални штрајк рудара

Предсједник Савеза синдиката радника рудника Федерације БиХ Синан Хусић изјавио је да на данашњем састанку са представницима Владе Федерације БиХ и Федералног министарства енергије, рударства и индустрије није постигнут договор и да ће штрајк рудара бити настављен.
Рудари блокирали цесту - Фото: dnevni avaz
Рудари блокирали цестуФото: dnevni avaz

- Жао ми је што нисмо постигли договор. Ово постаје тешка омча око врата рудара. Ми 13. септембра идемо у генерални штрајк. Годинама смо покушавали бити конструктивни и сада је вријеме да овако наступимо. Рудари неће изаћи из јама - рекао је Хусић.

Он је навео да су рудари покушали да нађу рјешење за ситуацију у рудницима, али без успјеха, те поручио да неће прихватити подјеле и да остају заједно, преносе федерални медији.

Хусић је додао да ће у наредна два дана бити најављен генерални штрајк.

Директор "Електропривреде БиХ" Бајазит Јашаревић рекао је ће за рудник "Бреза" наћи рјешење, али за "Зеницу" данас нису могли понудити рјешење, јер од три активне јаме само једна производи.

Око 500 рудара концерна "Електропривреда БиХ" из Зенице и Брезе окупило се данас у Сарајеву испред сједишта Владе ФБиХ гдје су блокирали саобраћај.

Рудари су стигли аутобусима и на протесту упозорења окупили су се незадовољни примјеном колективног уговора.

Они очекују јасан став о новом колективном уговору и будућности рудника, јер 10 година није било повећања цијене угља и рудници не могу пратити помаке у исплати заостатка у дуговањима за порезе и доприносе.

Производња у руднику Зеница стоји већ пети дан, јер рудари због неисплаћеног топлог оброка одбијају да сиђу у јаму.