latinica  ћирилица
10/09/2019 |  14:23 | Аутор: СРНА

Марш "Стазама егзодуса" протиче без проблема

Марш око 600 учесника "Стазама егзодуса 2019" протиче без проблема на путу дугом 22 километра поводом обиљежавања 24 године од прогона Срба са подручја Возуће, долине ријеке Криваје и јужног Озрена.
Добој - "Стазама егзодуса 2019" - Фото: СРНА
Добој - "Стазама егзодуса 2019"Фото: СРНА

- Марш од села Тумаре на Озрену ка насељу Стог код Возуће у општини Завидовићи протиче без проблема. Стигли смо у Прокоп гдје ћемо одржати историјски час - рекао је предсједник Завичајног удружења Завидовићана Зоран Благојевић.

Према његовим ријечима, маршу су се одазвали учесници из Бањалуке, Бијељине, Лакташа, Српца, Прњавора, Вукосавља, Модриче, Дервенте, Петрова и Добоја.

У колони су и начелници општина Вукосавље Борислав Ракић и Петрово Озрен Петковић, као и некадашњи ратни командант Граничног пука Војске Србије на Кошарама пуковник Душко Шљиванчанин, те ветеран са Кошара Ненад Станић.

Благојевић је навео да учесници прелазе пут дуг 22 километра од Горње Бријеснице, преко Кврга, Малчића, Боровца, Лозне до Стога којим су се Срби из Возуће и долине Криваје повлачили од припадника такозване Армије БиХ и плаћеника из исламских земаља који су протјерали комплетно српско становништво са ових простора.

Долазак и окупљање учесника је у Стогу гдје ће у Цркви Светог Ђорђа бити служена Света литургија и парастос за погинуле на возућком фронту.

Након тога, биће прислужене свијеће и положени вијенци на спомен-обиљежја погинулим и несталим припадницима јединица Војске Репубике Српске из Возуће и са других простора које су учествовале у одбрани српског народа на овом подручју.

Срби из Возуће протјерани су са вјековних огњишта у офанзиви такозване Армије БиХ под називом "Ураган" и "Фарз".

Масовно страдање Возућана догодило се од 10. до 24. септембра 1995. године у офанзиви у којој је учествовало 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ и одреда "Ел муџахедин", уз подршку НАТО авијације и снага за брзе интервенције.

Тада је спаљено 30 српских села, протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова, убијено 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за 129 још трага.