latinica  ћирилица
10/09/2019 |  14:27 ⇒ 16:04 | Аутор: СРНА

Мигранти из Авганистана биће протјерани из БиХ у Србију

Директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић истакао је да је, након вишемјесечне истраге, коју је ова служба спровела заједно са међународним и домаћим безбједносним агенцијама, одлучено да два од пет миграната из Авганистана, који представљају потенцијалну пријетњу безбједности због тероризма, буду протјерана у Србију.
Мигранти - Фото: ТАНЈУГ
МигрантиФото: ТАНЈУГ

- Двојица за коју је установљено да су потенцијална пријетња за БиХ, биће испоручена у Србију гдје су прије уласка у БиХ посљедњи пут регистровани. С надлежним институцијама у Србији већ је постигнут договор о њиховом испоручењу јер према евиденцији агенција и институција у Србији они нису пријетња за ову земљу - рекао је Ујић.

Свих пет миграната од дана евидентирања у фебруару смјештено је под надзор у Имиграциони центар у Источном Сарајеву.

Ујић је рекао да је процес провјере информација био јако тежак, а да се предмети у вези с овим мигрантима приводе крају, преноси Бирн.

- Дуготрајан је то процес јер ми не можемо дјеловати сами. Ту су укључене, осим међународних и наших безбједносних агенција, и државе поријекла ових миграната. Пошто неки од њих долазе из ратом захваћених земаља дуго се чека на провјере када пошаљемо биометријске податке - објаснио је Ујић.

Служба за послове са странцима евидентирала је и под контролу ставила пет лица која се доводе у везу с тероризмом а налазиле су се међу мигрантима у БиХ још средином фебруара. Ријеч је о лицима поријеклом из Авганистана које су у прва два мјесеца ове године пронађене на подручју Бихаћа и Сарајева.

Осим двојице миграната који ће бити пребачени у Србију, за преосталу тројицу још није донесена одлука о евентуалном удаљавању с територије БиХ.

- Постоји могућност да и они буду удаљени из БиХ, али ми можемо донијети и одлуку да им се, ако остану у БиХ, ограничи кретање, односно изрекну блаже мјере забране - рекао је Ујић.

До сада је у БиХ, према евиденцији Службе за послове са странцима, регистрован улазак 43.000 миграната, а одлука о протјеривању двојице миграната прва је такве врсте у БиХ.