latinica  ћирилица
10/09/2019 |  14:29 ⇒ 19:38 | Аутор: СРНА

Без договора о наставку рада Представничког дома ПС БиХ

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Небојша Радмановић изјавио је данас да је за наставак рада овог дома потребно прво да Предсједништво БиХ именује предсједавајућег Савјета министара и да почне са радом Комисија за избор Савјета министара.
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ - Фото: РТРС
Представнички дом Парламентарне скупштине БиХФото: РТРС

Након сједнице Колегијума Представничког дома, за коју је рекао да је била врло коректна, Радмановић је потврдио да није постигнут договор у вези са наставком рада овог парламентарног дома и да су сви остали отприлике на ранијим позицијама.

Радмановић се сагласио са ставом предсједавајућег Представничког дома Дениса Звиздића да парламент треба да почне да ради, истичући да се претходно морају испоштовати раније договорене ствари.

- И даље СНСД и српски клуб, а ја њих овдје представљам, мисле да је потребно да почне радити Комисија за избор Савјета министара и то након именовања предсједавајућег Савјета министара у Предсједништву, након чега можемо приступити свим осталим пословима у парламенту - рекао је Радмановић новинарима у Сарајеву.

Он је подсјетио да за сада ти услови нису испуњени и да због тога нема сједница Колегијума, односно нема консензуса у Колегијуму Представничког дома.

- Договорили смо се наставимо сарадњу у Колегијуму и сарадњу са Колегијумом Дома народа како бисмо пронашли нека рјешења да кренемо даље радити - навео је Радмановић, истичући да је БиХ потребно да се ради, али да је потребан и договор на равноправној основи свих.

Изразивши наду да ће се у томе успјети, Радмановић је одбацио Звиздићев приједлог да се у Представничком дому формирају двије комисије неопходне за усвајање буџета БиХ и одобравање финансијских споразума вриједних око милијарду евра.

- Из Предсједништва је дошао приједлог буџета, истина он је дошао прегласавањем, и тачно је да стоји у процедури један број споразума који морају проћи и Представнички и Дом народа, и Предсједништво још једном, да би се реализовала одређена инвестициона средства - рекао је Радмановић.

Наводећи да разумије оне који заговарају формирање само двије комисије, Радмановић је поручио да није могуће радити преко реда.

- Прво мора Предсједништво именовати предсједавајућег, мора почети радити Комисија за избор Савјета министара и одмах све остало можемо завршавати дан за даном, сједницу за сједницом - закључио је Радмановић.