latinica  ћирилица
10/09/2019 |  14:29 ⇒ 14:31 | Аутор: СРНА

Инфосрпска: Још једна злоупотреба положаја Драгана Мектића

Министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић затражио је од Агенције за државну службу поништавање интерног огласа за укупно шест радних мјеста у том министарству, након што његови фаворити за те позиције нису добили највеће и најбоље оцјене у проведеној конкурсној процедури, сазнаје портал Инфосрпска из добро обавијештених извора у овом министарству.
Драган Мектић - Фото: РТРС
Драган МектићФото: РТРС

Према истом извору, процедура по интерном огласу, објављеном на веб страници АДС-а 21. фебруара, била је предмет анонимне кривичне пријаве, у којој се тврдило да "Драган Ћућило, Татјана Солдат, Маја Пантић и Александра Ћећез, које су фаворизовали Мектић и његов кабинет, треба да засједну на оглашене позиције".

- На основу наведене кривичне пријаве, СИПА и Тужилаштво БиХ извршили су, путем Управне инспекције, надзор у Министарству безбједности. Истовремено, након одржаног првог интервјуа у процедури, неколико кандидата упутило је жалбе због пристрасности и некомпетентности чланова комисије за провођење конкурсне процедуре. У жалбама је наведено да је Драган Ћућило, који је конкурисао на једну од позиција у ИТ сектору Министарства безбједности, у кумовској вези са шефом кабинета министра безбједности Игором Голијанином - наводи се у тексту.

Из тог разлога, додаје се, комисија под контролом Мектића и Голијанина незаконито је одбила пријаву једног од кандидата, како би Ћућило лакше добио посао на позицији за коју се пријавио.

- На основу налаза надлежних институција, Одбор државне службе за жалбе наложио је Министарству да промијени чланове комисије, те да понови процедуру провођења конкурса. Схвативши да су у великим проблемима, у Мектићевом кабинету сковали су план да поновљену конкурсну процедуру и интервју проведу у августу, у вријеме годишњих одмора. О детаљима тог плана били су упознати фаворити Мектића и Голијанина, који су, за разлику од осталих кандидата, годишње одморе планирали и искористили прије августа - истиче се у тексту.

Када су схватили да их министар и његов шеф кабинета поново покушавају преварити и изиграти, пише "Инфосрпска", остали кандидати упутили су званичан допис новоименованим члановима конкурсне комисије, са захтјевом да се конкурсна процедура и интервју одложе са септембар.

- Комисија уважава овај захтјев и интервју са кандидатима помијера за 3. септембар, што Мектић и Голијанин, а посебно њихови фаворити на конкурсу, никако нису очекивали - додаје се у тексту.

И резултати интервјуа били су неочекивани за Мектића и Голијанина, будући да су, како сазнаје портал Инфосрпска у Министарству безбједности, новоименовани чланови конкурсне комисије непристрасно обавили посао и елиминисали Мектићеве фаворите јер су током интервјуа показали значајно мање знања од својих противкандидата, који раде много дуже на пословима за које је расписан интерни оглас.

- Епилог ове ујдурме "поштеног" Мектића и његовог шефа кабинета Голијанина био је такође незаконит. Након што је видио листу кандидата, на којој није било имена његових фаворита, министар Мектић злоупотријебио је своју позицију и истог дана када је интервју с кандидатима обављен /3. септембра/ послао допис АДС-у у коме је затражио да се интерни оглас поништи. Мектић је захтјев образложио "значајним организационим промјенама у Министарству" и "ограниченим финансијским средствима за плате запослених", због чега је, како Мектић наводи, немогуће попунити све упражњене позиције - наводи се у тексту.

Према сазнањима овог портала, вишеструко оштећени службеници немају намјеру да одустану.

Позивајући се на изворе из Министарства безбједности, у тексту се наглашава да ће "оштећени службеници покренути још једну у низу кривичних пријава, овога пута због евидентне злоупотребе Закона о државној служби, као и злоупотребе службеног положаја министра безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драгана Мектића".