latinica  ћирилица
10/09/2019 |  15:17 ⇒ 21:03 | Аутор: СРНА

Циљ институција - национални програм демографске обнове

Министарка породице, омладине и спорта Републике Српске Соња Давидовић изјавила је данас да су се институције Српске опредијелиле за озбиљан и одговоран приступ у свим активностима чији је циљ Национални програм демографске обнове.
Соња Давидовић - Фото: РТРС
Соња ДавидовићФото: РТРС

- Као што је познато, ми смо и почетком године најавили да ће се у овај процес активно укључити све институције, универзитетска заједница, али и сви релевантни актери нашег друштва - рекла је Давидовићева Срни.

Она је истакла да је предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић врло одговорно и озбиљно приступила овом проблему и пројекту и покренула Национални програм демографске обнове, те окупила стручњаке, демографе из Српске и Србије, који су прије свега имали задатак да сачине укупну анализу демографске слике и стања и предложе конкретне мјере које ће бити реализоване у наредном периоду и представљене јавности.

- Нама је циљ, свакако, да већ постојеће мјере које Влада Српске годинама реализује представимо и понудимо оне мјере које би прије свега имале за циљ већу подршку породицама, родитељству, али и младим људима, уз активно учешће локалних заједница - додала је Давидовићева.

Она је истакла да је сигурна да ће сви заједничким активностима успјети да зауставе негативну стопу природног прираштаја, али и да малим и сигурним корацима у неком будућем периоду Српска дође до повећаног броја рођене дјеце, што је и примарни циљ.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић нагласио је да министарство које предводи предузима мјере и утврђује планске документе с циљем побољшања демографске слике у Српској.

- Утврдили смо измјене и допуне Закона о дјечијој заштити, којима су прописане двије мјере, а односе се на породиљство. Прописано је да Република Српска у потпуности преузима финансирање породиљства, било да је ријеч о незапосленој или запосленој породиљи, што је од изузетног значаја јер ће породице имати одређену сигурност - рекао је Шеранић.

Он је нагласио да је једна од мјера и усвајање Закона о социјалној заштити, као подршка за породице.

- У овој седмици Влада Републике Српске разматраће Нацрт закона о биомедицински потпомогнутој оплодњи којим се третирају значајна питања. Овакав закон се први пут доноси у Републици Српској и једна је од важних мјера - навео је је Шеранић и додао да је припремљена и стратегија за унапређење сексуалног и репродуктивног здравља.

У Републичком заводу за статистику Срни је речено да је у Републици Српској у прошлој години евидентирано 1.147.902 становника, од којих 560.795 мушкараца и 587.107 жена, док је у 2014. години евидентирано 1.167.082 становника од којих 570.176 мушкараца и 596.906 жена.

- У Републици Српској у прошлој години рођено је 9.568 беба од којих 5.001 дјечака и 4.567 дјевојчица, док је у 2014. години рођено 9.335 беба од којих 4.846 дјечака и 4.489 дјевојчица - навели су у Републичком заводу за статистику.

Број умрлих у прошлој години био је 14.763, од којих 7.449 мушкараца и 7.314 жена, а у 2014. години умрло је 14.409 лица од којих 7.386 мушкараца и 7.023 жена, истичу у Заводу.

У Бањалуци ће сутра бити представљена научно-истраживачка студија "Демографски развој и популациона политика Републике Српске - анализа стања и приједлог мјера", коју је на иницијативу предсједника Републике Српске Жељке Цвијановић израдио експертски тим којим је руководио Драшко Маринковић.