latinica  ћирилица
10/09/2019 |  15:30 ⇒ 19:40 | Аутор: СРНА

Возућа - злочин без казне

Предсједник Завичајног удружења Завидовићана Зоран Благојевић рекао је Срни да су припадници такозване Армије БиХ у протеклом рату, протјеривањем више од 40.000 Срба, починили етничко чишћење Возуће, долине ријеке Криваје и Озрена због чега сјећање на тај догађај мора бити сачувано ради опомене будућим нараштајима, а починиоци и наредбодавци процесуирани и кажњени.
Зоран Благојевић - Фото: СРНА
Зоран БлагојевићФото: СРНА

Благојевић је позвао надлежне институције да одговоре гдје су 64 жива заробљена Србина из Возуће које је 1995. године привела Друга чета Петог батаљона 328. бригаде којом је командовао Фуад Зилкић, потчињен команданту Трећег корпуса Сакибу Махмуљину.

Међу заробљеним су, између осталих, били Миленко Станић, Милован Савић, Милија Јовановић, Слободанка Јовић, Милорад, Душко и Милош Пејић, Милош Јовић, Ранко Ђурић, Чедо Савић, Саво Тодоровић и његов син Живинко.

Он је, након што су учесници марша "Стазама егзодуса" дошли у насеље Стог код Возуће, подсјетио на ратна дешавања у Возући, те страдање и прогон Срба са подручја Зенице, Жепча, Бановића и Завидовића.

- Страдање Срба мора бити уврштено у календар датума од републичког значаја за Српску - рекао је Благојевић, који је био начелник Штаба Четврте озренске лаке пјешадијске бригаде.

Благојевић је навео да су 10. септембра 1995. године у офанзиви такозване Армије БиХ под називом "Ураган" и "Фарз", а по директној наредби Алије Изетбеговића који је као приоритетни циљ одредио спајање тузланског и зеничког басена, спаљено 30 српских села и протјерано 1.920 српских породица са 7.680 чланова.

У офанзиви је учествовало 23.000 муслиманских војника Другог и Трећег корпуса такозване Армије БиХ, укључујући одред "Ел муџахедин", потпомогнути НАТО авијацијом и снагама за брзе интервенције. Убијено је 459 бораца Војске Републике Српске и цивила, док се за 129 још трага.

Благојевић каже да је над заробљеним српским цивилима и војницима у Возући почињен злочин без казне за извршиоце и наредбодавце који су се истицали по монструозности.

- Заробљеницима су одсијецане главе које су други морали цјеливати, кидани су им удови, мучени су струјом - навео је Благојевић, истичући да су злочини документовани.

Подсјетивши да је бивши командант Главног штаба такозване Армије БиХ Расим Делић проглашен кривим, те да се против команданта Трећег корпуса Сакиба Махмуљина води поступак, Благојевић оцјењује да је то мали напредак у процесуирању стравичних злочина почињених над српским живљем.