latinica  ћирилица
10/09/2019 |  15:46 ⇒ 19:37 | Аутор: СРНА

Голић: Потребан закон о Олимпијском центру Јахорина

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је данас на Јахорини да је потребан закон о Олимпијском центру "Јахорина" јер ће њиме бити ријешени сви проблеми са којима се суочава овај центар.
Сребренка Голић - Фото: СРНА
Сребренка ГолићФото: СРНА

Она је изјавила новинарима да је на састанку са руководством ОЦ "Јахорина" и начелницима општина Пале и Трново Бошком Југовићем и Драгомиром Гаговићем закључено да се изради закон о ОЦ "Јахорина", који ће бити упућен у јавну расправу.

Голићева је навела да је у израду првог закона о ОЦ "Јахорина" потребно укључити четири до пет ресора у Влади Српске.

- Тај закон треба да прође комплетну јавну расправу на овом подручју који покрива ОЦ, а и све релевантне институције - рекла је Голићева.

Наводећи да овакав закон постоји у Србији и другим земљама у окружењу, она је указала да ће све што је у власништву општина Пале и Трново и даље тако остати у власничком смислу.

- ОЦ је у надлежности Владе Републике Српске која у функцији Скупштине акционара даје сагласност за све важне улоге - подсјетила је Голићева.

Она је нагласила да ће бити израђен и документ или нови план који би регулисао гдје има, а гдје нема градње.

- Од 1. јула 2018. године за сваки изграђени објекат или надстрешицу инспекцијски органи су дужни да издају налог за рушење. Не смијемо допустити да Јахорина буде девастирана - нагласила је Голићева.

Она је саопштила да је на данашњем састанку разговарано како развијати инфраструктуру и оживјети ОЦ "Јахорина", а све с циљем одрживог развоја комплетног подручја Источног Сарајева и Републике Српске.

- Не разумијем неке који се противе идеји да се Јахорина прогласи парком природе, односно да се ово подручје заштити од даље девастације - рекла је Голићева.

Према њеним ријечима, потребно је дати максимум и да овај простор ојача када је ријеч о комуналној инфраструктури.

- Сигурно ће Влада Републике Српске, заједно са Фондом за заштиту животне средине и енергетску ефикасност, учинити све да буде спријечена девастација овог простора, да не буде више смећа поред пута за Јахорину - истакла је Голићева.

Голићева је поручила да Републику Српску треба заштитити од свих загађивача, те нагласила да постоји законско рјешење којим се појачава улога инспекцијских органа и инспектора за шуму.

- Дрвопрерађивачи су били главни актери који су спријечили да се заштити ово подручје. Нећемо дозволити да буду уништена плућа Републике Српске - истакла је Голићева.

Голићева је са директором ОЦ "Јахорина" Дејаном Љевнаићем и предсједником Надзорног одбора Недељком Елеком посјетила свих седам значајних инфраструктурних пројеката на Јахорини од којих је тренутно највећи и најзначајнији изградња прве кабинске гондоле радног назива "Јавор-Партизан", којом ће капацитет скијалишта бити повећан за 2.700 скијаша на час и биће једина која ће радити када дувају јаки вјетрови.