latinica  ћирилица
10/09/2019 |  16:05 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

Обиљежено 27 година од злочина на Црном Врху

На Црном Врху код Зворника обиљежено је 27 година од злочина над 11 Срба цивила и припадника Војске и полиције Републике Српске, које су на данашњи дан 1992. године починили припадници муслиманских јединица.

На данашњи дан прије 27. година муслиманске снаге из Сребренице направиле су засједу на магистралном путу Зворник - Тузла и починиле злочин у којем је страдало 11 цивила, полицајаца и војника из Зворника, Сокоца, Рогатице, Олова и Сарајева.

- Овдје је била путна комуникација која је спајала Сарајево, сарајевско-романијску регију са Зворником. Возила су се кретала тим правцем, значи ти који су начинили злочин могли су комотно да пусте та возила да прођу - каже Миливоје Марковић из Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Зворник.

Лазар Ристић, предсједник Борачке организације Зворник, истиче да да ово није једини злочин на овом простору, али, како каже, Тужилаштво заобилази ово све.

- Треба да апелујемо на то да сви буду процесуирани, не само једна страна. Нама је много битно да ми то обиљежавамо, да не заборавимо - додаје Ристић.

Иако су надлежним институцијама предати бројни докази о злочину на Црном Врху, још нико није одговарао, нити је изведен пред лице правде, што бол породица убијених Срба чини већом.

- Мислим кад имамо овакво Тужилаштво и овакво судство у БиХ, питање је хоћемо ли то икада доживјети. Мора се нешто радити да се то промијени систематски - закључује Вељко Лазић, замјеник предсједника Организације породица заробљених и погинулих бораца Републике Српске.

Током више спорадичних напада припадника тзв. Армије БиХ, током протеклог рата, на овој локацији убијено је још осам припадника Војске Републике Српске.