latinica  ћирилица
10/09/2019 |  16:29 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Ребаланс буџета на сједници НСРС 17. септембра

Ребаланс буџета Републике Српске биће разматран на сљедећој сједници Народне скупштине, 17. септембра, најавио је премијер Радован Вишковић.

У првих осам мјесеци ове године, на рачун јавних прихода, прикупљено је више од 1,6 милијарди марака што је за 51,5 милиона више у односу на исти период прошле године.

За осам мјесеци ове године приходи су три одсто већи у односу на исти период 2018. Довољно разлога да буде повећан и буџет, каже премијер Српске Радован Вишковић. Колико , не открива, али најављује да би ребаланс ускоро требало да се нађе пред Народном скупштином.
 
 - Основа за ребаланс Буџета има, јер су већи приходи од планираних - навео је Вишковић.

То је доказ повећане дисциплине послодаваца и ефикаснији рада Пореске управе. Такође и да економске мјере Владе за растерећење привреде дају резултате, сматрају економисти.

- Од јуна када имамо могућност да се изврши поврат од 70 одсто на повећање примања радницима, на тај начин што је била сива економија, тако се вратило у редовне токове - рекао је Александар Љубоја, економиста

- Доприноси су прикупљени у јуну од милијарду и 37 милиона КМ за првих осам мјесеци, што је за 63,5 милиона КМ више него прошле године - истакао је Горан Маричић, директор Пореске управе

 Како ће бити расподијељена средства још није познато, али економисти кажу то су сада слатке муке.

- Према овим показатељима да ће буџет бити већи, да ће се моћи финансијска средства усмјерити према оним активностима за којим друштво има потребе, да ли је то инвестиционог, социјалног карактера, краткорочно или дугорочно, зависи од институција - навео је Љубоја.

Буџет Српске за ову годину је 3,2 милијарде марака, а Народна скупштина га је усвојила у децембру 2018. године.