latinica  ћирилица
10/09/2019 |  16:43 ⇒ 20:39 | Аутор: РТРС

Политичко Сарајево води БиХ у све дубљу кризу

Сарајевска блокада у формирању новог Савјета министара сваког дана води БиХ у све дубљу кризу.

Колегијум Представничког дома бх парламента данас није постигао сагласност о одржавању редовне сједнице, јер су ранији ставови остали непромијењени.

Представници Српске јасни да се морају испоштовати раније договорени, а то је именовање предсједавајућег Савјета министара и почетак рада Комисије за избор Савјета министара.

Први пут у новој функцији заказао је Колегијум, али успјех је изостао. Денис Звиздић, на час напустивши фотељу предсједавајућег Савјета министара, из фотеље предсједавајућег Представничког дома покушао је да договори нову сједницу овог Дома, али сагласности није било.

- Мој лични став је био да је потребно одржати редовну сједницу на којој би завршили процес, финализирали процес конституисања Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, а то подразумијева именовање надлежних комисија, но наравно нисмо имали консензус с обзиром да ставови који су вам познати, ранији ставови нису промијењени - рекао је Звиздић.

И мој је приједлог да се почне радовно радити, али се морају испоштовати претходни договорени, наглашава Небојша Радмановић.

-  СНСД и српски клуб, а ја њих овдје представљам, мисле да је потребно да почне радити Комисија за избор Савјета министара и то након именовања предсједавајућег у Предсједништву и онда можемо приступити свим осталим пословима у парламенту, за сад ти услови нису испуњени - напоменуо је Радмановић.

И док је по зна који пут покушавао АНП представити као техничко питање све са неизбјежним позивањем на владавину права, у којој, стандардно за сарајевску интерпретацију, нема мјеста за Изборни закон и рокове о именовању предсједавајућег Савјета министара, Звиздић је поручивао и да у парламенту стоји буџет и низ финансијских споразума који би убрзо могли достићи вриједност од милион евра.

- Ако је потребно направити ад хок комисије, само двије, за буџет и финансије да усвојимо ове финансијске споразуме и ок, идемо само ту комисију формирати, ево то ће бити моји приједлози да бисмо у потпуности конституисали онај орган који може да усвоји буџет институција БиХ и финансијских споразума - сматра Звиздић.

Јесте буџет, иако дошао прегласавањем у Предсједништву, важан, тачно је и да у процедури стоји један дио споразума, али не може се радити преко реда, одговара Радмановић.

- То није једино и не може само због тога се почети радити на овакав начин, дакле разумијем оне који заговарају то, али није могуће то радити преко реда, дакле прво мора Предсједништво именовати предсједавајућег, мора нам почети радити Комисија за избор Савјета министара и одмах све остало можемо завршавати дан за даном, сједницу за сједницом - тврди Радмановић.

Нови покушај усаглашавања ставова биће на сједници проширеног Колегијума најављеној за сљедећу седмицу. По свему судећи, исход неће бити другачији.