latinica  ћирилица
10/09/2019 |  16:50 ⇒ 17:57 | Аутор: РТРС

Привредници и Синдикат: Вишковић увијек спреман за заједничко рјешавање проблема

Повећање конкурентности привреде, повећање плата и пензија и стварање повољнијег амбијента за живот у Српској, само су неки од приоритетних задатака који су се рјешавали сарадњом актуелног сазива Владе Републике Српске, на челу са премијером Радованом Вишковићем.
Мишић, Вишковић и Шкребић (фото: banjaluka.net) -
Мишић, Вишковић и Шкребић (фото: banjaluka.net)

Увођење нових и измјена постојећих законских рјешења, као и израда нацрта који би допринијели стварању законске основе за дјеловање у пракси, а које би за резултат имало повољнији положај радника у друштву и стварање конкурентније и продуктивније привреде, не би било могуће без активне сарадње Владе и премијера са надлежним организацијама.

Да премијер Вишковић итекако има слуха за актуелне проблеме из области привреде и да је спреман на дјеловање у правцу проналаска њеховог ефикасног рјешавања кроз сарадњу са организацијама, потврђује и Драгутин Шкребић из Уније Удружења послодаваца Републике Српске.

- Што се тиче Уније удружења послодаваца, Споразум који смо потписали са претходном Владом премијерке Цвијановић о економским реформама 2018-2021. година, доласком новог премијера Вишковића на том програму се наставило радити и даље и што се тиче сарадње у потпуности смо задовољни. Све евентуалне проблеме које имамо, приједлоге које имамо увијек можемо доћи на разговоре, изнијети своје мишљење, приједлоге и ако имамо неких нових законских рјешења увијек заједно радимо и договарамо - истиче Шкребић.

Он додаје да временски период није био довољан да би се могло нешто озбиљније урадити и да било какве оцјене око рада Владе, прије истека двије године тешко да су могуће, али да су у овом удружењу послодаваца осјетили вољу да нешто заједнички ураде, што је похвално.

- Увидјели смо вољу да заједно рјешавамо проблеме, а што се тиче конкретних ствари, прије свега бих желио да похвалим нови Закон о подстицајима за привреднике, да се онима који повећавају плате порези, односно доприноси који су исплаћени на повећање плата враћају у износу од 70 одсто. То је нешто што је добро, кроз тај програм очекујемо да ћемо доћи у ситуацију да за годину дана можемо разговарати о смањењу стопе доприноса. У наредном периоду кроз заједничко дјеловање Уније и Владе Републике Српске потребно је наставити овим темпом и радити на измјенама одређених закона. Прије свега, мислим да су Закон о високом образовању, односно Закон о средњем образовању и увођењу дуалног образовања, ствари које треба довести до краја. Ми смо Закон усвојли, али сада требамо Министарство просвјете и ми, послодавци Закон спровести у дјело. Сматрамо да образовање треба мијењати из темеља, као и финансијску дисциплину. Оно што ми као Унија посебно подржавамо код премијера је увођење финансијске дисциплине, увођење Закона о инспекцијама који је у фази израде. Желимо да Закон буде ефикасан, једнак за све и битно смањи сиву економију, јер је потпуно никада неће искоријенити - додаје Шкребић.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ ИСПУЊАВА ОЧЕКИВАЊА ПРИВРЕДНЕ КОМОРЕ

Да је сарадња са кабинетом предсједника Владе Српске у досадашњем периоду била на високом нивоу, обзиром на чињеницу да се премијер редовно одазивао и имао састанке са руководством и Управним одбором, истичу и у Привредној комори Републике Српске.

Као доказ томе може послужити и чињеница да је крајем 2018. године, када је актуелна Влада и почела са радом, Привредна комора Српске доставила приједлог мјера које су највећим дијелом уграђене у Програм економских реформи за период 2019-2021. године.

На који начин ће се реализовати предвиђене мјере разговарано је на неколико састанака Привредне коморе са Предсједником Владе Српске, али и посебно са неколико ресорних министара којима је предочено виђење реализације предложених мјера, које имају за циљ побољшање услова пословања и привредног развоја Републике Српске.

- Од самог почетка рада Владе премијер Вишковић је истицао да ће привреда бити један од приоритета рада нове Владе. Препознајемо да премијер Вишковић чини напоре да предложене мјере реализује кроз конкретне активности и рјешења. Очекујемо да ће и бројна законска рјешења која ће бити разматрана на наредној сједници НСРС, чији је предлагач Влада РС, односно ресорна министарства, допринијети стварању услова за позитивније показатеље у наредном периоду. Нажалост и поред свих напора у претходном периоду, резултати привреде у првој половини године показују негативне тенденције, на које, између осталог, утичу и неке непредвиђене околности као што су стагнација привредног раста у ЕУ као најзначајнијем спољнотрговинском партнеру. Мишљења смо да природни ресурси којима располаже Република Српска и уопште однос према њима нису у потпуности стављени у функцију развоја привреде и друштва у цјелини што у наредном кратком периоду свакако треба учинити. Недостатак радне снаге, велики одлив становништва из Српске, реформа образовног система, реформа завода за запошљавање, даље растерећење привреде кроз смањења доприноса и већи обухват уплатилаца само су нека од битних питања којима се Влада мора на доста енергичнији и ефикаснији начин посветити у наредном периоду - рекао је Перо Ћорић, директор Привредне коморе.

САРАДЊОМ СА ПРЕМИЈЕРОМ ЗАДОВОЉНИ, ПРИМЈЕДБЕ УПУЋУЈУ ПОЈЕДИНИМ МИНИСТАРСТВИМА

Да се до сада нису јављали неки значајнији проблеми у комуникацији и успостављању сарадње на релацији Савез Синдиката Републике Српске и самог премијера Српске потврдила нам је и Ранка Мишић, која истиче да је задовољна досадашњом оствареном сарадњом са Вишковићем.

- Када говоримо о формалној сарадњи са премијером Вишковићем морам рећи да ту нема никаквих проблема и да је одржано низ састанака. Што се тиче саме комуникације и разговора о различитим проблемима који се углавном тичу одређених законских рјешења и положаја радника у Републици Српској и повећања најнижих плата што је у процедури, нема проблема. Оно што је наша замјерка и што бисмо жељели да буде другачије је да сви ти разговори допринесу конкретним резултатима и бољим законским рјешењима која ће омогућити радницима да једноставније остварују права која произилазе из њиховог рада те да се резултати тих разговара огледају у већим платама. Не можемо рећи да није било раста плата, али је то било симболично и недовољно и зато сада вршимо притисак да плате расту брже и више, јер повећање просјечне плате не значи нужно да су оне најниже плате повећане - истиче Ранка Мишић, предсједник Савеза синдиката.

Она додаје да је задовољна комуникацијом која постоји и да је посебно похвално што им је премијер увијек на располагању за нове приједлоге и идеје, али да и поред одличне оцјене комуникације, јавља се проблем у динамици увођења измјена и да се се ту тренутно стање мора мијењати.

То није једина замјерка коју је Мишићева упутила Влади Републике Српске. Она наглашава да поблеми постоје и у остваривању комуникације са појединим Министарствима, која и поред притужби остају затворена за сарадњу.

- Што се тиче Министарстава у Влади Српске, постоје Министарства са којима традиционално постоји добра сарадња, размјена мишљења и утицаји око доношења закона, али има и Министарстава која су потпуно затворена као што је Министарство локалне управе, које је након усвајања нацрта од стране Владе, Закон о инспекцијама, избјегло да формира радне групе коју чине представници социјалних партнера и синдиката и послодаваца. Нису дозволи да се ради на уобичајен начин, да социјални партнери буду укључени у израду законског рјешења које се тиче и једних и других. Такође, прилично је затворено и Министарство привреде. Имали смо један састанак на самом почетку гдје смо покушали да уредимо међусобне односе, али у томе нисмо успјели. Министар је прилично затворен, односно комуникација са тим Министарством је на stand by. Промјене се одвијају споро када је у питању и Минстарство здравља, гдје смо два мјесеца чекали на покушај да се ријеши један проблем, да ли то Министарство има превише обавеза или је нешто друго у питању не знамо, али искуство које није за похвалу - додаје она.

Одређени помаци у позитивном смјеру, када је у питању сарадња Савеза синдиката са Министарствима у Влади Српске ипак има. Док је сарадња у прошлом мандату била на незадовољавајућем нивоу, доласком новог министра у Министарство рада, кроз заједнички рад и укљученост представника синдиката на изради законских рјешења сарадња се побољшала.

Извор: banjaluka.net