X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Обавијест
10/09/2019 |  17:08 ⇒ 19:38 | Извор: СРНА

У плану изградња гондола из Источног Новог Сарајева и Пала

На Јахорини се ради на пројекту изградње двије гондоле до ове планине, од којих би једна ишла из општине Источно Ново Сарајево, а једна из Пала, рекао је данас директор Олимпијског центра "Јахорина" Дејан Љевнаић.
Дејан Љевнаић - Фото: СРНА
Дејан ЉевнаићФото: СРНА

Никад није била боља подршка за развој Јахорине и изградњу гондола, рекао је Љевнаић новинарима након састанка министра за просторно уређење, грађевинарство и еколгију Републике Српске Сребренке Голић са руководством Олимпијског центра "Јахорина" и начелницима општина Пале и Трново Бошком Југовићем и Драгомиром Гаговићем.

- Већ се ради на рјешавању имовинских односа на траси из Источног Сарајева. Олимпијски центар подржава и пројекат наставка изградње гондоле од Пала до Јахорине. Тај пројекат је добар, нема алтернативу и треба га подржати - рекао је Љевнаић.

Према његовим ријечима, први корак за изградњу гондоле са Пала је да се заустави даља дивља градња на Јахорини, други да се припреме слободне локације на Палама за нове инвеститоре хотелијере, а трећи да се испреговара са приватником који је власник постојеће гондоле или нађе нова траса.

- Сваки од пројеката на Јахорини у интересу је грађана Пала јер ће од свих њих они имати искључиво корист. Већ имамо озбиљан проблем да нађемо раднике и неће бити потребе да људи иду одавде и траже посао на другом мјесту. Јахорина је 100 фабрика, само је треба довести у ред - тврди Љевнаић.

Он је истакао да се ради и на пројекту подршке општини Трново, односно изградњи нове жичаре која ће да иде од Обућина бара на врх Јахорине и која би покрила три стазе како би биле растерећене Пољице.

- Питање је само ко инвестира у ове пројекте. Ако то ради држава, онда она треба да се пита и управља тиме. Ми подржавамо да држава има контролу на сваком сегменту на Јахорини - нагласио је Љевнаић.

Наводећи да се гради нови ски-лифт на пољицама, нових пет километара расвјете за ноћно скијање и да ће бити завршен ресторан код језера на врху планине и као и амбијентално уређење око језера, Љевнаић је истакао да су вјетроустави већ завршени, а да су три нове стазе испод гондоле при крају, од којих се једна вјештачки осњежава.

- Све пројекте које смо започели реализовали смо или привели крају. Ове године је уложено укупно 30 милиона КМ искључиво захваљујући подршци српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића, те министара у Влади Српске - рекао је Љевнаић и додао да је циљ да услуга на Јахорини буде још боља.

Према његовим ријечима, до сада је било више од 28.000 вожњи овог љета на Јахорини, што је за 550 одсто више у односу на период прије доласка актуелне управе када је било максимално 4.000 вожњи.

- Приходи су овог љета већи за 190.000 КМ или више од 500 одсто што значи да Јахорина иде узлазном путањом. Због интересовања туриста наредне зимске сезоне ће први пут бити уведене директне аутобуске линије из Новог Сада и Београда ка Јахорини - најавио је Љевнаића.

Предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра Недељко Елек рекао је да тема данашњег састанка била заустављање дивље градње на Јахорини.

На питање да прокоментарише тврдње да Олимпијски центар продаје плацеве на Јахорини само онима који су блиски власти, Елек је истакао да је то дјелимично тачно и навео да је "власник највеће и најљепше куће Мирко Шаровић, те да је у викенд-насељу највећа кућа Миће Мићића".

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је постигнут споразум да сви будући кораци и активности буду координисани између општина и Олимпијског центра.

- Ниједна принадлежности општине неће бити изгубљена јер она остаје власник. Законом о олимпијском центру биће тачно дефинисано шта је чија надлежност - нагласио је Југовић.

Наченик општине Трново Драгомир Гаговић рекао је да је битно да локалне заједнице тим законом не губе ништа.