latinica  ћирилица
10/09/2019 |  17:13 ⇒ 17:13 | Аутор: СРНА

У четвртак на сједници Владе Српске одлука о Парку природе Уна

Влада Републике Српске ће у четвртак, 12. септембра, разматрати одлуку о трајном проглашењу Парка природе "Уна" која је предвиђена још просторним планом из 2015. године, најавила је данас министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

Голићева је изјавила новинарима на Јахорини да би ова одлука требало да има значај на међународној сцени када је ријеч о одлагалиштима крај заштићених подручја.

- Министарство је учинило максимум да би било спријечено одлагање радиоактивног отпада и нуклеарног горива на локалитету Трговске горе. Разочарана сам као ресорни министар што нико од челних људи који су били у врху власти на нивоу БиХ није то питање покренуо. Једина особа која је о том питању говорила у једном периоду био је /садашњи министар иностраних послова у Савјету министара у техничком мандату Игор/ Црнадак - истакла је Голићева.

Према њеним ријечима, сада су се сви сјетили да треба о тој теми разговарати и "почели се бусати у прса".

- Резолуције и декларације смо ми писали у нашем министарству и пустили их у све институције гдје су једногласно прихваћене. Њихова је обавеза била само да по њима поступају, али, нажалост, нису - констатовала је Голићева.

Према њеним ријечима, највећи допринос у указивању на овај проблем и његово рјешавање имао је садашњи српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

- Очито да људи не схватају проблем који би могло да изазове одлагање нуклеарног отпада на Трговској гори. Ми смо спремни да предузимамо све даље радње уколико би дошло до почетка градње одлагалишта - најавила је Голићева.

Говорећи о проблему пиралена из Инцела, она је навела да су УН ангажовале експерте које ће они платити да би то у неко догледно вријеме било рјешавано.

- Најбитније је да није загађена вода за пиће. Влада Републике Српске и град Бањалука ће посљедице у случају пиралена санирати, заједно са међународним партнерима - категорична је Голићева.