latinica  ћирилица
10/09/2019 |  18:39 | Аутор: РТРС

Ансамбл представе "Одисеј-Сан о повратку" наступа на Међународном фестивалу

Ансамбл представе "Одисеј-Сан о повратку" кренуо је данас ка Подгорици гдје ће наступити у такмичарском дијелу VIII Међународног фестивала луткарства који се одржава у периоду 11-15. септембра у Подгорици, у КИЦ-у Будо Томовић.
Одисеј - сан о повратку - Фото: РТРС
Одисеј - сан о повраткуФото: РТРС

На Фестивалу ће учешће узети десет представа из пет земаља, а поред Дјечијег позоришта Ррпублике Српске црногорској публици представиће се и театри из Италије, Хрватске, Шпаније и Србије.

Фестивал је такмичарског карактера, а стручни жири чине: Горан Булајић, редитељ и драматург из Црне Горе; Јелена Стојановић-Патрногић, директорицa Позоришта за децу Крагујеваc и Међународног луткарског фестивала Златна искрa из Србије и Владимир Лазовски, замјеник министра културе Републике Сјеверне Македоније.

Представа "Одисеј- сан о повратк" заснована на једном од најпознатијих и најљепших грчких митова, а говори о неустрашивом јунаку Одисеју, који се након Тројанског рата враћа на Итаку. Очаравајућа и узбудљива представа која прати авантуре силног Одисеја којег ни богови ни моске немани не могу да спријече да се врати вољеној Пенелопи, не оставља равнодушним ни дјецу ни одрасле.

Настала је по сценарију и у режији Бисере Колевске, сценографију и лутке потписује Свила Величкова, а у представи играју: Душко Мазалица, Зорана Шуман, Александар Бланић, Ана Анђелић, Ђорђе Јанковић, Ђурђа Бабић и Саша Терзић. Представа је до сада на међународним фестивалима освојила бројне награде укључујући и главне - за најбољу представу, те награде за најбољу режију, најбољег глумца, најбољу анимацију, најбољу сценографију, свјетлосно обликовање и визуелни идентитет представе.

Представа Дјечијег позоришта Републике Српске је прва тамичарска представа VIII Међународног фестивала луткарства у Подгорици и на програму је у сриједу, 11. септембра у 20 часова.