latinica  ћирилица
10/09/2019 |  18:40 ⇒ 18:42 | Аутор: Б92

Умрла "плава дјевојка": Бранили јој да гледа фудбал, пресудила је себи ватром

Иранка Сахар Ходајари (29), притворена због тога што је покушала да уђе на фудбалски стадион како би гледала утакмицу, преминула је.
Техеран, Иран (Фото: Fotolia/Borna_Mir) -
Техеран, Иран (Фото: Fotolia/Borna_Mir)

Она је умрла након што се запалила, сазнавши да би могла да проведе шест мјесеци у затвору, објавиле су иранске полудржавне новинске агенције.

Сахар Ходајари је шокирала иранске званичнике и јавност и покренула лавину на друштвеним мрежама у Ирану, пренио је АП.

Ово се догодило у тренутку док ФИФА сарађује са иранским властима на превазилажењу забране женама да уђу на стадионе и гледају утакмице, забране која важи од Исламске револуције 1979. године.

ФИФА жели да се то питање ријеши пре 10. октобра када је Иран, првопласирани тим у Азији, домаћин своје прве квалификације за Свјетски куп против Камбоџе.

Сахар Ходајари је преминула јуче у болници у Техерану након што је задобила опекотине на 90 одсто тијела.

Она је била на респиратору од када се полила бензином испред техеранског суда Ерсхад 2. септембра, наводи ирански веб-сајт Рокна, који објављује вијести са дозволом владе.

Како је рекао њен отац, она је то учинила када је сазнала да би могао да јој суди Револуционарни суд у Ирану и да би могла да добије затворску казну од шест мјесеци.

У марту је Сахар Ходајари покушала да се ушуња на техерански стадион Азади како би гледала свој омиљени тим Естегхлал како игра против тима Уједињених Арапских Емирата Ал Аин.

Као и на другим мечевима, она се и овај пут прерушила у мушкарца носећи плаву перику и дуги капут. Надимак "Плава дјевојка" стекла је према бојама клуба за који навија, Естеглала.

Међутим, полиција ју је ухапсила након свађе и притворила.

У затвору је провела три ноћи прије него што је пуштена на слободу до почетка судског поступка.

Наводно, вратила се у суд како би преузела свој заплијењени мобилни телефон и чула да би могла да добије затворску казну.

Вијест о њеној смрти се прочула широм Ирана, а почаст јој је одата хаштагом "Плава дјевојка"

Бивши фудбалер Бајерна из Минхена Али Карими, који је одиграо 127 утакмица за репрезентацију Ирана и заговорник је укидања забране женама да иду на стадион, позвао је Иранце да бојкотују одласке на фудбалске стадионе, у знак протеста због смрти Ходајаријеве.