latinica  ћирилица
10/09/2019 |  18:44 ⇒ 19:02 | Аутор: РТРС

Изложба "Перцепције" представљена на Генералној конференцији ИКОМ-а у Кјоту

British Council презентовао је пројекат "Перцепције" који је реализован у партнерству са пет регионалних културних институција, међу којим и Музеј савремене умјетности Републике Српске на једној од најзначајнијих свјетских музејских конференција Генералној конференцији ИKОМ-а (ICOM) која се ове године у периоду од 1. до 7. септембра одржала у Кјоту.
Генерална конференција ИКОМ-а у Кјоту (Фото: МСУРС) -
Генерална конференција ИКОМ-а у Кјоту (Фото: МСУРС)

Генерална конференција ИKOM-а, која се одржава сваке три године, а коју је ове године посјетило више од 4.500 музејских стручњака представља јединствену прилику за чланове из 141 државе за размјену искустава и будућих планова за сарадњу, те за усавршавање у подручју културне баштине управљања музејима. Тема Генералне конференције у Кјоту 2019. била је „Музеји као културни хабови: будућност традиције“ која је послужила као платформа за разматрање како музеји могу и требају играти кључну улогуу друштву, стварајући нове улоге за музеје којима обогаћују будућност док истовремено прихватају прошлост, саопштено је из Музеја савремене умјетности Српске.

Изложбени пројекат "Перцепције" у организацији Бритиш Коунсил и пет регионалних институција културе изабран је да се представи у оквиру ИЦЕЕ (ICEE) комитета Комитет за размјену изложби) добивши на овај начин посебан изазовда се представи међународној музејској заједници као примјер јачања позиције музеја у покретању друштвено важних питања.

Кроз размјену умјетничких збирки Бритиш Коунсил-a и институција културе земаља Западног Балкана, музеји који су учествовали су скренули пажњу на питања једнакости и заступљености жена у збиркама музеја, као и потакнули шири разговор на тему родних стереотипа и позиције жена у разним сегментима живота. Политичке, економске, друштвене, технолошке и природне промјене представљају изазов, али и највећу прилику за музеје да постану централни форуми дискусије и мјесто грађанске ангажованости. Изложбе, као основна понуда музеја, налазе се у фокусу дискусије како музеји одговарају на изазове и прилагођавају своје програме за ширу друштвену корист. Представити пројекат из Западног Балкана као примјер добре праксе на овако значајном свјетском музеолошком догађају потврђује квалитет модела сарадње и стручњака који воде најважније институције културе у регији унаточ изазовима са којима се сусрећу.

- Посјета Генералној конференцији ИКОМ-а и могућност да се овако један значајан пројекат представи на тако високом рангу, посебно је важно за Музеј савремене умјетности Републике Српске који је био један од учесника пројекта „Перцепције“. Чињеница да су и свих пет кустоса који су учествовали на пројекту, имали прилику да посјете Јапан је веома важна због могућности њиховог усавршавања, умрежавања и нових потенцијалних сарадњи - рекла је директорица Музеја савремене умјетности Републике Српске Сарита Вујковић

Важно је истакнути да је изложба Перцепције своје представљање имала у Националном музеју Кјота, једној од централних музејских институција у Јапану, а да је уз овај пројекат изабрано и да се представе међународни пројекти других музеја: план санације Националног музеја у Риу који је страдао у катастрофалном земљотресу, реконструкција Музеја транспорта, науке и технике из Будимпеште, нова поставка Египатског музеја из Торина и међународно гостовање Музеја Сергеја Парађанова из Јеревана.

Генерална конференција ИKОМ-а сваки пут отвара нова питања и нове смјернице, а ове године у фокусу је била нова музејска дефиниција која је највише заинтригирала музејске стручњаке и због које су вођене важне дискусије и полемике. Такође, ове године се разговарало и о деколонизацији као ширем музејском проблему који заокупља бројне музеје и проблематику музејских збирки, а које је сада могуће на нов начин посматрати.

Подсјетимо да се пројекат "Перцепције" састојао од пет изложби које су биле приказане широм западног Балкана и које су у посебном фокусу имале радове жена умјетница.Теме ових амбициозних и иновативних изложби осмислили су заједно кустоси пет музеја у којима су изложбе приказане.Свака изложба састојала се од радова најпознатијих британских умјетница из колекције British Council-а а уз ову изложбу у Бањалуци представљени су и радови регионалних умјетница из колекције МСУРС.