latinica  ћирилица
10/09/2019 |  18:48 ⇒ 21:42 | Аутор: РТРС

Потребан закон о Олимпијском центру Јахорина

Законом о Олимпијском центру Јахорина зауставити даљу бесправну градњу и девастацију природних ресурса олимпијске планине, договор је министарке за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренке Голић са руководством Олимпијског центра и начелницима општина Пале и Трново.

Општинама остају надлежности, а додатним обимом послова и Олимпијски центар моћи ће утицати на бољу слику планине. У најави су и нове инвестиције на Јахорини.

Дио јавности, а посебно дрвопрерађивачи негативно су реаговали на иницијативу Владе Републике Српске да се Јахорина прогласи парком природе, казала је министарка Голић напомињући да је закон о ОЦ Јахорина рјешење које противницима избија аргумент да Влада планину жели отуђити локалним заједницама.

- Не разумијем неке који се противе идеји да се Јахорина прогласи парком природе, односно да се ово подручје заштити од даље девастације - рекла је Голићева.

Према њеним ријечима, потребно је дати максимум и да овај простор ојача када је ријеч о комуналној инфраструктури.

- Сигурно ће Влада Републике Српске, заједно са Фондом за заштиту животне средине и енергетску ефикасност, учинити све да буде спријечена девастација овог простора, да не буде више смећа поред пута за Јахорину - истакла је Голићева.

Јахорина мирна дестинација, а будуће инвестиције, хотелски капацитети и други садржаји у подножје планине, циљ је и локалних заједница и ОЦ Јахорина.

Предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра Недељко Елек рекао је да тема данашњег састанка била заустављање дивље градње на Јахорини.

На питање да прокоментарише тврдње да Олимпијски центар продаје плацеве на Јахорини само онима који су блиски власти, Елек је истакао да је то дјелимично тачно и навео да је "власник највеће и најљепше куће Мирко Шаровић, те да је у викенд-насељу највећа кућа Миће Мићића".

Зато су закон о заштити планине подржали начелници Пала и Трнова.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је постигнут споразум да сви будући кораци и активности буду координисани између општина и Олимпијског центра.

- Ниједна принадлежности општине неће бити изгубљена јер она остаје власник. Законом о олимпијском центру биће тачно дефинисано шта је чија надлежност - нагласио је Југовић.

Наченик општине Трново Драгомир Гаговић рекао је да је битно да локалне заједнице тим законом не губе ништа.

Уз зиму и љета су на планини све атрактивнија, гостију све више, али и оних који би да искористе прилику на штету Јахорине.

Влада као највећи инвеститор и ОЦ имају право да заштити своје инвестиције, тим прије што се најављују и нови пројекти.

Директор ОЦ Јахорина Дејан Љевнаић, истакао да се на Јахорини ради на пројекту изградње двије гондоле до ове планине, од којих би једна ишла из општине Источно Ново Сарајево, а једна из Пала.

Подршка Владе омогућила је општини Пале куповину имовине некадашњег Фамоса, гдје у оквиру пословне зоне већ годину послује фабрика за производњу лед расвјете Вајс лајт, која запошљава 32 радника.

Министарка Голић подржала је пословне планове ове извозно оријентисане фирме.