latinica  ћирилица
10/09/2019 |  20:02 ⇒ 21:30 | Аутор: РТРС

Дани Српске у Србији - додатно јачање веза између Србије и Српске (ФОТО/ВИДЕО)

У Народном позоришту у Београду свечано је затворена манифестација Дани Српске у Србији, која је ове године имала 24 програма у више од 30 извођења у 21 граду и општини у Србији.
Дани Српске у Србији - затварање - Фото: РТРС
Дани Српске у Србији - затварањеФото: РТРС

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да су Дани Српске у Србији изузетно успјешан пројекат сарадње и промоције што показује и све већи број локалних заједница које желе да учествују у овој манифестацији чији је основни циљ промоција привредних, културних, туристичких и спортских садржаја, као и додатно јачање веза Србије и Републике Српске.

- О обиму, значају, али и успјешној организацији ове манифестације довољно говори чињеница да смо прве године почели у Београду, а да смо овај пут оборили све рекорде, реализујући активности у 21 граду широм Србије - рекла је Цвијановићева у обраћању званицама у Народном позоришту у Београду на затварању манифестације Дани Српске у Србији.

Она је рекла да јој част и задовољство што је вечерас у Београду и што има прилику да присуствује свечаном затварању ове веома значајне и, сада већ, традиционалне манифестације, коју је Представништво Републике Српске у Србији успјешно организовало већ седми пут.

- О блискости народа који живи с обје стране Дрине не треба посебно говорити, нити о томе да наши односи увелико превазилазе оне формалне и институционалне, који су оличени у Споразуму о специјалним паралелним везама. Не постоји ниједан успјех или проблем који се дешава у Србији или Републици Српској, а да он, на неки начин, није и заједнички или да се не осјећа или доживљава подједнако - нагласила је Цвијановићева.

Дани Српске у Србији - затварање (Фото: РТРС)

Истакла је да зато и свака побједа Србије, било да је ријеч о отварању нове фабрике, изградњи савременог ауто-пута или златној медаљи сјајних одбојкашица, људе у Републици Српској чини поносним и срећним.

- С друге стране, Србија пружа велику подршку нашим напорима да обезбиједимо стабилност и даљи развој Републике Српске. Зато за нас у Српској не постоји важнији задатак, већи интерес, нити важнији циљ од даљег учвршћивања односа и све већег повезивања са Србијом - рекла је предсједница Републике Српске.

Дани Српске у Србији - затварање (Фото: РТРС)

Она је нагласила да је Српска захвална Србији и на помоћи коју пружа у едукацији и усавршавању њеног кадра у области здравства, али и подршци на модернизацији образовног процеса.

Она је рекла да са великим задовољством може истаћи да су односи Српске и Србије снажнији него икада, а да у будућем периоду могу бити само додатно унапређени.

- Велики допринос јачању наших веза даје и ова манифестација коју вечерас свечано затварамо. У то име, желим да изразим посебну захвалност Представништву Републике Српске у Београду, као и свима који су дали свој допринос да Дани Српске у Србији и ове године буду организовани на највишем нивоу - поручила је предсједница Српске.

Млађен Цицовић (Фото: РТРС)

Директор Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић рекао је да је манифестација Дани Српске у Србији ове године била и више него успјешна и да се глас Републике Српске далеко чуо.

Дани Српске у Србији - затварање (Фото: РТРС)

Обраћајући се окупљенима на затварању манифестације у Народном позоришту, Цицовић је додао да су то утисци који су сабрани из 21 града Србије.

Цицовић је истакао да су за више него успјешно представљање Српске у Србији заслужни, прије свега, сви учесници манифестације, да те похвале пријају, али и обавезују да се сваке године напредује.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић изјавио је да је манифестација Дани Српске у Србији коју је ове године имао прилику да види публика у 21 граду и општини у Србији превазишла очекивања и да су њени одјеци били изузетни.

Он је новинарима рекао да очекује да манифестација наредне године буде организована у још више градова и општина Србије и нагласио да за то очекује подршку локалних челника у Србији.

Вишеструк је значај овогодишње манифестације Дани Српске у Србији јер се њоме додатно учвршћују везе Српске и Србије, истакао је министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић.

- Један смо народ и то треба да његујемо и унапређујемо и у будућности - рекао је новинарима у Београду Петричевић, који присуствује вечерашњем свечаном затварању манифестације.

У умјетничком дијелу програма уприличен је цјеловечерњи концерт Бањалучке филхармоније.

Извор: РТРС/СРНА