latinica  ћирилица
10/09/2019 |  20:06 | Аутор: СРНА

Суд БиХ пролонгирао рјешење о наплати дуговања Српској

Суд БиХ пролонгирао је до 11. марта извршење рјешења о томе да Република Српска наплати дуг од Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ, потврдио је Срни портпарол УИО Ратко Ковачевић.

Ковачевић је појаснио да је извршење пролонгирано док не буде одлучено о начину измирења дуга према приједлогу УИО, као дужника, или на основу приједлога повјериоца.

Он је поновио да је став УИО да судску одлуку треба спровести, али на начин који неће угрозити рад Управе.

Према његовим ријечима, приједлог УИО је да дуг буде измирен посредством Јединственог рачуна трезора на основу инструкције о начину извршења - плаћањем извршних судских пресуда посредством буџета институција БиХ.

- Управа за индиректно опорезивање је детаљно образложила да рачуни са којих је раније извршена пљенидба средстава не припадају Управи, већ Јединственом рачуну УИО, односно корисницима Јединственог рачуна, а то су заједничке институције БиХ, ентитети, Брчко дистрикт - навео је Ковачевић.

Он је рекао да је УИО предочила све доказе да није у могућности да изврши поврат депонованих средстава, те да ће то вјероватно произвести додатне посљедице по Управу.

Ковачевић је подсјетио и да је УИО предлагала да дуг Републици Српској буде вражен приликом свакодневне расподјеле средстава, али да Управни одбор УИО БиХ то није прихватио.

Република Српска је је 2011. године тужила УИО, тражећи надокнаду 52,97 милиона КМ због расподјеле прихода прикупљених од ПДВ-а за 2009. и 2010. годину на штету Српске.

Српска је, након што је тај дуг исплаћен, повукла тужбу за главни дуг, али је пред судом наставила поступак за наплату затезне камате у износу око 15 милиона КМ и тај спор је добила. /