latinica  ћирилица
10/09/2019 |  20:09 | Аутор: СРНА

Нови Град: Протест на градском тргу 27. септембра

Општина Нови Град организоваће 27. септембра скуп на градском тргу у знак противљења намјери Хрватске да у касарни Черкезовац одлаже радиоактивни отпад из нуклеарне електране Кршко, потврдио је Срни начелник општине Мирослав Дрљача.
Нови Град - Фото: РТРС
Нови ГрадФото: РТРС

- С обзиром на то да је за 30. септембар најављен састанак ресорних министара Словеније и Хрватске у вези са договором о заједничком одлагалишту на локацији Врбине, наша намјера је да још једном јасно и недвосмислено укажемо да је за грађане Новог Града и сусједних општина са обје стране ријеке Уне неприхватљива локација Трговска гора, микролокација Черкезовац - рекао је Дрљача.

Према његовим ријечима, на протест на Тргу Младена Ољаче биће позвани министар просторног уређења, грађевинарства и екологије Републике Српске Сребренка Голић, посланици у парламенту БиХ, представници Владе Унско-санског кантона и невладиног сектора, те начелници и градоначелници сусједних општина и градова са обје стране ријеке Уне.

- Сматрамо да је крајње вријеме да потврдимо јединствен став и да након 20 година истрајавања и противљења намјерама Хрватске, не дозволимо подјеле по било којој основи, нарочито политичке перфомансе усмјерене на прикупљање јефтиних политичких поена - истакао је Дрљача.

Хрватска намјерава да радиоактивни и нуклеарни отпад одлаже и складишти на самој граници са БиХ, на локацији Трговска гора у општини Двор, неколико стотина метара од границе са БиХ.

То је подручје одакле велики број грађана БиХ користи воду за пиће, а од центра општине Нови Град у Републици Српској удаљено је мање од три километра.