latinica  ћирилица
10/09/2019 |  20:29 | Аутор: Б92

Палестинци одговорили Нетањахуу

Анексија дијела Западне обале коју је обећао премијер Израела Бењамин Нетањаху, уништиће сваку шансу за мир, упозорила је висока палестинска званичница.
Палестинци - Фото: Getty Images
ПалестинциФото: Getty Images

- То је несумњиво кршење међународног права, флагрантна крађа земље, то је ентичко чишћеје, не само уништавање рјешења (по моделу) двије државе, већ сваке шансе за мир - рекла је Ханан Ашрави, чланица Извршног комитета Палестинске ослободилачке организације за Франс прес.

Долина Јордана на коју Нетањаху намерава да прошири суверенитет представља 30 процената Западне обале, палестинске територије коју је Израел окупирао у Шестодневном рату 1967. године.

Израелски премијер је обећао да ће то подручје анектирати "одмах" ако буде поново изабран, поновивши такође обећање да ће анектирати јеврејска насеља на Западној обали која се сматрају нелегалним по међународном праву. Ашрави је рекла да ће се тиме Палестина избрисати.

- Нетањаху тежи десничарским гласовима продајући својој јавности илузију да може да држи под окупацијом палестинску земљу заувек -  рекао је Хезем Касем, портпарол исламског екстремистичког Хамаса.

Насељавање окупиране Западне обале и анектираног источног Јерусалима настављале су све Владе Израела од 1967. године, али је оно убрзано под руководством Нетањахуа и његовог савезника у Вашингтону председника САД Доналда Трампа.

Тамо данас живи више од 600.000 јерејских насељеника и скоро три милиона Палестинаца.