latinica  ћирилица
10/09/2019 |  22:29 ⇒ 11/09/2019 | 08:16 | Аутор: Независне

Четири рудара пребачена у Кантоналну болницу Зеница

Два рудара из Старе јаме и један из Страњана превезени су вечерас у Кантоналну болницу Зеница, због погоршања здравственог стања, сазнаје Н1.
Кантонална болница Зеница - Фото: dnevni avaz
Кантонална болница ЗеницаФото: dnevni avaz

Заједно са њиховим колегом, који је нешто раније пребачен у болницу, укупно су четири рудара осјетила посљедице штрајка глађу.

Рудари Рудника мрког угљена у Зеници данас су одлучили остати у јамама и на тај начин протестовати због кашњења у исплати плата. Више од стотину рудара из прве двије смјене током дана ушли су у јаме Страњани и Стара јама, али након завршетка радног времена одбили су изаћи и најавили су како ће у јамама остати док се не испуне њихови захтјеви.

Ту су одлуку донијели након што су без договора завршени преговори њихових изасланика с представницима Владе Федерације БиХ вођени током дана у Сарајеву.

Предсједник Синдиката рудара Нијаз Вардо данас је казао како су рудари у послијеподневним часовима у Старој јами ступили и у штрајк глађу.

Рачуни зеничког рудника су блокирани због нагомиланог пореског дуга који је премашио износ од 140 милиона КМ па рударима нису исплаћена примања за август.

Федерални министар енергетике, рударства и индустрије Нермин Џиндић казао је након преговора с представницима рудара да је постојеће стање неодрживо, истакавши да то није одговорност Владе него управе рудника и Електропривреде БиХ у чијем саставу они послују.