latinica  ћирилица
11/09/2019 |  08:02 ⇒ 08:37 | Аутор: РТРС

Годишњица напада који су промијенили свијет (ВИДЕО)

На данашњи дан 2001. године припадници Ал-Каиде отели су четири америчка авиона и извели симултани напад на више циљева у САД.
Терористички напад на Њујорк, 11.септембар 2001.године (Фото: Flickr/Cliff) -
Терористички напад на Њујорк, 11.септембар 2001.године (Фото: Flickr/Cliff)

Два су ударила у торњеве Свјетског трговинског центра у Њујорку, познате и као "Куле близнакиње". Трећи авион ударио је у Пентагон у близини Вашингтона, а четврти се срушио у Пенсилванији, након што су путници пружили отпор отмичарима. Укупно је погинуло 2.983 људи.

Американци обиљежавају годишњицу напада читајући имена погинулих и одајући им почаст свјетлима на мјесту гдје су срушене "Куле близнакиње".

Такође, помен одају шестоминутном ћутњом. Четири од тих шест минута симболизују тачна времена кад су четири отета авиона ударила у "Куле близнакиње", Пентагон и у Пенсилванији, а преостала два представљају тренутке кад су се урушили сјеверни и јужни торањ Свјетског трговинског центра.

Церемонија се одржава у близини два базена с водопадима који се налазе на мјестима гдје су некад стајали торњеви, уз присутност почасне гарде полиције и ватрогасаца.

Торњеви Свјетског трговинског центра срушили су се за два сата од удара авиона, а у њима је погинуло 2.606 особа, укључујући 343 ватрогасца и 60 полицајаца.

Још 125 особа је погинуло у нападу на Пентагон. Страдали су сви људи у сва четири авиона, укупно 265, укључујући свих 19 отмичара. Укупно је погинуло 2.983 људи. Жртве су били држављани укупно 77 земаља.

Америчке снаге су готово десет година касније, 2011, у Пакистану убиле вођу Ал-Каиде Осаму бин Ладена у операцији коју је одобрио тадашњи амерички предсједник Барак Обама.

Извор: Индекс/Б92