latinica  ћирилица
11/09/2019 |  08:39 | Аутор: СРНА

Штрајк просвјетних радника у ФБиХ

Просвјетни радници у вртићима, основним и средњим школама на подручју Федерације БиХ најавили су да ће данас одржати получасовни штрајк упозорења, како би показали солидарност према колегама из Унско-санског кантона, који штрајкују већ другу седмицу.
Учионица - Фото: РТРС
УчионицаФото: РТРС

Штрајк би требало да буде одржан од 10.30 до 11.00 часова, односно, за вријеме великог одмора како ученици не би пропуштали наставу, док ће у вртићима активности у том периоду бити редуковане, али напомињу да родитељи не треба да брину јер ће дјеца бити сигурна и збринута, преносе федерални медији.

Уколико се не дође до рјешења и Влада УСК не одлучи да преговара с просвјетним радницима, синдикати који заступају просвјетне раднике у ФБиХ најавили су да ће размотрити опцију генералног штрајка на нивоу Федерације.

Из синдиката појашњавају да су разлози за штрајк многобројни и да Влада Унско-санског кантона није поштовала колективни уговор, односно, није изједначила основицу плата просвјетара са осталим буџетским корисницима.

Од Владе УСК просвјетари траже поштовање колективног уговора за запослене у образовању, што значи да мора бити обезбијеђена основица за плате која је била дефинисана и усвојена, а која се крши се од септембра 2018. године до данас, те исплату разлика на плате у том периоду.