latinica  ћирилица
11/09/2019 |  08:45 ⇒ 08:48 | Аутор: СРНА

Министарство: Омогућити електронску регистрацију ДОО

Приједлогом закона о измјенама Закона о привредним друштвима уводи се могућност за електронску регистрацију друштава са ограниченом одговорношћу у складу са опредјељењем Владе Републике Српске да настави са реформом регистрације привредних субјеката.
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде - Фото: РТРС
Министарство пољопривреде, шумарства и водопривредеФото: РТРС

Успостављањем могућности за електронску регистрацију престаће потреба да оснивач друштва са ограниченом одговорношћу, које уплаћује прописани минимални новчани дио основног капитала, ангажује нотара за овјеру његовог потписа, речено је Срни у Министарству привреде и предузетништва Републике Српске.

Оснивач једночланог друштва са ограниченом одговорношћу ће потврђивати свој идентитет код прибављања електронског сертификата за електронски потпис код надлежног сертификационог тијела, појашњавају у ресорном министарству.

Приједлогом закона о измјенама Закона о привредним друштвима извршене су измјене и у вези са институтом откупа акција несагласних акционара и другачијег начина одређивања цијене по којој се откупљују акције несагласног акционара.

Ово се односи искључиво на ситуације када привредна друштва имају дужност да своје пословање ускладе са обавезама проистеклим из међународних уговора, односно обавезама преузетим у процесу стабилизације и придруживања ЕУ.

Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о развоју малих и средњих предузећа повећан је број чланова Савјета за развој малих и средњих предузећа и предузетништва Републике Српске на 14 чланова са представником Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске.

Овим приједлогом закона промијењена је дефиниција Развојне агенције Републике Српске, тако да је Агенција правно лице које обавља развојне, стручне и оперативне послове у циљу привлачења и реализације улагања, промоције и унапређивања извоза и конкурентности малих и средњих предузећа и предузетништва у цјелини, као и осталих активности које доприносе развоју привреде Републике Српске, појашњавају у ресорном министарству.

Овим законским рјешењем проширене су надлежности Агенције које се односе на пружање подршке у привлачењу и реализацији улагања и вођење портала за пословне зоне, а дефинисано је и да ће се додјеле подстицајних средстава вршити у складу са прописима из области додјеле државне помоћи.

Приједлог закона о измјенама Закона о привредним друштвима и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о развоју малих и средњих предузећа требало би да буду разматрани на предстојећој редовној сједници Народне скупштине Републике Српске која је заказана за уторак, 17. септембар, у Бањалуци.