latinica  ћирилица
11/09/2019 |  10:13 | Аутор: СРНА

Без подршке Српске и Србије нема опстанка Срба у Федерацији

Предсједник Удружења протјераних грађана општине Дрвар Миле Марчета рекао је Срни су Срби у Федерацији неизмјерно захвални на подршци Републици Српској и Србији, јер без те помоћи за Србе нема опстанка у родном завичају.
Миле Марчета (фото:javnarasprava.ba) -
Миле Марчета (фото:javnarasprava.ba)

Марчета је навео да би о томе морала да буде упозната и шира међународна заједница.

- На велику срећу, српским повратницима у ФБиХ стиже вишеструка помоћ из Србије и Републике Српске, на чему смо им бескрајно захвални - нагласио је Марчета, који је и предсједник Координационог одбора Асоцијације избјеглих и расељених лица БиХ.

Он је истакао да су Срби у Ливањском кантону и даље унемирени провокацијама хрватских екстремиста иако је Кантонални одбор ХДЗ-а у Ливну одустао од прославе ткз. ослобођења Дрвара.

Марчета је рекао да Удружење протјераних грађана општине Дрвар најоштрије осуђује проусташку провокацију и ратну реторику која не престаје ни послије 24 године од потписивања Дејтонског мировног споразума.

Истакао је да у Кантону 10, а посебно у Дрвару још нису зацијелиле ране и велика туга у сјећањима на 62 убијена мјештана ове општине.

- Бестијални злочинци су силовали Даницу Јовичић и измасакрирали је. Брачни пар Трнинић је запаљен у породичној кући, као и Марчете, а убијени су чланови породица Мораче, Кецмани, Дамјановићи, Ђаковићи, Кнежевић, Перкић и други послије рата, то јест по повратку на родна огњишта - рекао је Марчета.