latinica  ћирилица
11/09/2019 |  11:18 ⇒ 17:43 | Аутор: СРНА

Правобранилаштво Српске: Биће поднесена жалба због одгађања наплате дуга од УИО

Правобранилаштво Републике Српске поднијеће жалбу на одлуку Суда БиХ којом се четврти пут одгађа принудна наплата дуга од око 30 милиона КМ, који Управа за индиректно опорезивање БиХ треба да исплати Републици Српској.
Правобранилаштво Републике Српске - Фото: Screenshot
Правобранилаштво Републике СрпскеФото: Screenshot

Правобранилаштво Српске примило је рјешење Суда БиХ од 9. септембра којим се четврти пут одгађа спровођење извршења, најкасније до 11. марта 2020. године.

- У извршном поступку тражиоца извршења - Република Српска, Влада Српске, Министарство финансија, против извршеника БиХ - Управа за индиректно опорезивање ради принудне наплате износа од 15.004.650 КМ са законским затезним каматама, тако да укупно потраживање износи близу 30 милиона КМ - саопштено је из Правобранилаштва Српске.

У саопштењу је наведено да је, као и у претходним одлукама, недозвољено и незаконито овакво одлучивање Суда БиХ, о чему ће се Правобранилаштво Српске детаљно изјаснити у жалби којом ће благовремено побити поменуту одлуку.

- Суд себи у одлуци даје за право да наводи да су преговори у току што није тачно, јер друга страна не жели преговоре, него само чини опструкцију поступка и наплате потраживања - наведено је у саопштењу.

Из Правобранилаштва Српске напомињу да је извршни поступак правоснажно окончан, одбачена је апелација УИО, те више нема ни редовних ни ванредних лијекова против одлуке којом је Српској досуђена исплата наведених износа.

- Оваквим поступањем Суд само повећава износ законске затезне камате и Република Српска ће наставити принудну наплату - наглашавају у Правобранилаштву Српске.

У саопштењу је истакнуто да је Правобранилаштво Републике Српске, због незаконитог поступања судије, поднијело пријаву Високом судском и тужилачком савјету БиХ.