latinica  ћирилица
11/09/2019 |  11:24 ⇒ 15:25 | Аутор: РТРС

У петак у Дрвару централна академија "Крајино моја"

Дани сјећања, у помен свим српским жртвама страдалим у ратовима током 20. вијека, који су ове године посвећени страдању Срба у западнокрајишким општинама 1995. године, биће одржани у Дрвару у петак, 13. септембра, под покровитељством Владе Републике Српске.
Дрвар - Фото: РТРС
ДрварФото: РТРС

Милорад Којић, директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, који је трећу годину заредом организатор ове манифестације, рекао је Срни да је циљ овог догађаја инстититуционална изградња културе сјећања и памћења.

-Морамо да знамо шта се десило у прошлости да имамо бољи пут за будућност - истакао је Којић.

Он је рекао да манифестација почиње у 19.00 часова централном академијом под називом "Крајино моја" на платоу испред Радничког дома у Дрвару, а овом догађају присуствоваће највиши званичници из Републике Српске и Србије.

Академију ће преносити наша телевизија.

Којић је истакао да ће Републички центар сутра у Дрвару отворити изложбу под називом "Опомена", која говори о страдању Срба у периоду од 1991. до 1995. године, након чега ће професори са бањалучког Универзитета одржати историјски час.

Он је рекао да ће Српска православна црква и ове године учествовати у организацији Дана сјећања, те да ће у суботу, 14. септембра, у 11.00 часова Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки Сергије служити парастос у Храму Светог Петра и Павла у Босанском Петровцу.

Када је ријеч о процесуирању ратних злочина почињених над Србима у западнокрајишким општинама 1995. године, Којић је истакао да још нема правоснажних пресуда, изузев једне која се односи на 505. Бужимску бригаду такозване Армије БиХ, док Хрватска игнорише процесуирање својих држављана за агресију 1995. године на Републику Српску.

- Једино што смо успјели са поступајућим тужиоцем јесте да се отвори судски процес против ратног команданта Петог корпуса такозване Армије БиХ Атифа Дудаковића и других лица - нагласио је Којић.

Навео је да не треба пресуде да пишу историју, што желе Бошњаци и Хрвати у конкретном случају јер би, с обзиром да нема пресуда, овај злочин био заборављен.

Којић је истакао да Република Српска неће дозволити да злочин буде заборављен јер је више од 120.000 људи протјерано из западно-крајишких општина након хрватске војне операције "Олуја" у Книнској Крајини у операцијама "Маестрал", "Јужни потез" и "Сана" 1995. године.

Навео је да је у овим операцијама на Републику Српску убијено 1.660 људи, од којих 571 цивил, старци, жене и дјеца, а још се за већином трага.

- Највећа српска масовна гробница пронађена је у Мркоњић Граду са 181 тијелом, што сасвим довољно говори о размјери злочина и како су злочини вршени, а што је видљиво из обдукционих налаза пронађених посмртних остатака - закључио је Којић.