latinica  ћирилица
11/09/2019 |  12:44 ⇒ 13:05 | Аутор: РТРС

Сводна код Новог Града: Село у којем се остаје

Из Сводне код Новог Града, захваљујући развијеној привреди, мјештани се не исељавају. Кажу да у Сводни имају све што им је неопходно за квалитетан живот на селу.

Школа и вртић су понос сваког мјеста посебно руралних крајева, који све чешће остају празни. То није случај у Мјесној заједници Сводна. Поред школе, указала се потреба за вртићем у коме свакодневно борави 17 малишана.

- Тренутно у овој радној години 2019-2020 капацитети су сасвим попуњени. Они дозвољавају 17 дјеце, пошто је то мјешовита група коју чине малишани од три до шест година - истиче Милан Маринчић, директор вртића "Пчелица Маја".

Мјештани највеће мјесне заједнице новоградске општине, задовољни су животом. Кажу да имају све предиспозиције за останак у селу.

- У Сводни је лијепо. Има доста привредних субјеката, имамо и спортске клубове и бројне друге активности у којима се дјеца друже, играју, тренирају.. у суштини, лијепо је у Сводни - поручује Маринко Ивановић, а његова комшиница Жељка Мутић додаје:

- Услови су солидни. Бавимо се пољопривредом, остајемо овдје, дјеца не одлазе, већ раде на нашим имањима - поручује Жељка.

Умјесто одласка, многи су се одлучили да посао покрену баш овдје, због чега се ова мјесна заједница може похвалити и развијеном привредом. Од укупно 2.160 становника, њих 150 запослење је пронашло баш у селу. Бројни мјештани баве се и пољопривредом.

- У мјесној заједници Сводна заступљено је ратарство, сточарство и воћарство. Домаћинство Бундало има и мини сирану. Ту је и плантажа шипка и расданик старих сорти воћа - рекла је Сандра Јешић, предсједница Савјета мјесне заједнице Сводна.

Охрабрајући податак је да није примјетан одлазак становништва. Велика запосленост гарантује останак и опстанак у овом крају.