latinica  ћирилица
11/09/2019 |  13:01 ⇒ 13:06 | Аутор: РТРС

Додик: Драго ми је што нови европски комесар долази из Мађарске

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да се радује састанку са новоизабраним руководством Европске комисије, нарочито са комесаром ЕУ за сусједство и проширење Ласлом Трошањијем, наводећи да је веома важно што он долази из Мађарске.

- Радујем се састанку са свим новим људима из Европске комисије, нарочито са комесаром за проширење. Мислим да је веома важно што долази из Мађарске, они имају бољи сензибилитет него друге европске земље када је ријеч о Балкану - рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он сматра да ће Европска комисија бити суочена са низом унутрашњих питања, прије свега проблемом миграција, евра и Брегзита, које би требало да ријеши у оквиру Европе.

- Када је ријеч о политици проширења, значајна либерална групација око Макрона је против проширења и то ће бити веома тешко превазићи док Европа не ријеши проблеме које сам навео - рекао је Додик.

Он је истакао да су ресурси ЕУ за проширење и подршку проширења значајни, али да се у БиХ морају сагледати сви изазови.

- Западна Европа треба радна мјеста и то доводи до популационих проблема. Одједном су схватили да долазак миграната треба зауставити јер има низ проблема, социјалних, образовних, вјерских и других. Они се оријентишу на заустављање миграната и покушавају да базен за радну снагу преусмјере овдје, у земље које би сутра постале чланице ЕУ - нагласио је Додик.