latinica  ћирилица
11/09/2019 |  13:40 | Аутор: СРНА

Вучић-Земан: Београд ће настојати да питање Космета ријеши компромисом

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је након састанка са предсједником Чешке Милошем Земаном да ће Србија настојати да проблем Космета ријеши компромисом,а не ултиматумом и захвалио Чешкој за подршку коју пружа Србији по том питању.
Састанак Вучића и Земана - Фото: Screenshot/YouTube
Састанак Вучића и ЗеманаФото: Screenshot/YouTube

- Предсједник Земан је данас говорио и о чувеној Де Головој "политици свих азимута", коју Србија данас мора да има. Дакле, да гледа на различите стране, да има своју европску политику и европску агенду да жели да буде дио ЕУ, али да се не стиди својих добрих односа са Кином и Русијом, напротив да се тиме поносимо и да желимо да имамо још бољу сарадњу -рекао је Вучић.

Он је пренио Земанове ријечи да је то начин да Србија као земља која се налази на раскрсници путева и под разним притисцима из различитих разлога успијева да обезбјеђује себи напредак и напредак у квалитету живота за своје грађане.

Предсједник Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре поручио да ће се водити и Земановим ријечима да они који управљају земљом морају да воде државне и националне интересе, а не да буду марионете и поновио да ће Србија наставити да води политику војне неутралности као и до сада.

-То је одлука Народне скупштине Србије, одлука српског народа. Ја сматрам да је то најбоља одлука Србије, јер ми тако бринемо о себи, чувамо своје небо, штитимо своју земљу. Истовремено имамо добре односе са НАТО-ом. Увијек ћемо да гледамо да такве односе градимо у будућности, да се не би поновила 1999. година, али ране српског народа из 1999. године нису зацијелиле и данас је тешко да нађете било кога ко разуме шта је то НАТО радио те 1999. године, барем овдје у Србији - рекао је Вучић.

Предсједник Србије је исказао задовољство што га је Земан позвао као госта на састанак Вашингтонске групе у Праг 3. октобра.

Земан је нагласио да сваки политичар мора да брани интересе своје државе, а не да буде марионета било које стране власти.

Он је у вези са Косовом поручио да држава коју предводе ратни злочинци не би требала да се налази у заједници демократских земаља.

- Хашки трибунал је прије неког времена објавио вијест где је изразио презрење у вези са ратним злочинима косовских представника. Мислим да је управо због тога дао оставку предсједник Владе Косова. Дозволите да изразим, иако је то лично, али тиме и јаче мишљење, да држава коју предводе ратни злочинци не би требало да се налази у заједници демократских земаља - рекао је Земан.