latinica  ћирилица
11/09/2019 |  14:16 ⇒ 15:30 | Аутор: СРНА

Петрушић: Пољска поднијела захтјев за пуштање генерала Крстића

Пољске власти поднијеле су захтјев за пријевремено пуштање на слободу генерала Радислава Крстића, а не сам генерал, и било је очекивано да ће суд у Хагу то одбити, јер се према хашким правилима услов за пријевремено пуштање стиче најраније у марту 2022. године, рекао је Срни Ненад Петрушић, адвокат генерала Крстића.
Радислав Крстић - Фото: blic.rs
Радислав КрстићФото: blic.rs

- Дакле, није се одлучивало о личном захтеву генерала Крстића, него о захтеву пољских власти где он издржава казну затвора. Према њиховим прописима, максимална казна за издржавање је 20 година, а како тамо испуњава две трећине, они су из процесних разлога то затражили по Закону о извршењу санкција Пољске - рекао је Петрушић.

Он је објаснио да о пријевременом пуштању на слободу одлучује онај суд који је генерала Крстића послао на издржавање казне, а то је Трибунал, па је било очекивано да ће одбити захтјев Пољске.

Петрушић је најавио да ће генерал Крстић поднијети молбу за пуштање на пријевремену слободу чим буде испуњен услов о издржане двије трећине казне, а то је најраније у марту 2022. године.

Он је рекао да генерал Крстић, коме је ампутирана нога, нема проблема каквих је имао док је био у затвору у Енглеској и истакао да су затворске власти у Пољској врло коректне према њему.

Предсједник Међународног механизма за кривичне трибунале судија Кармел Ађијус одбио је захтјев Радислава Крстића за пријевремено ослобађање из затвора, саопштено је данас из Механизма.