latinica  ћирилица
11/09/2019 |  14:19 | Аутор: СРНА

Заштитити "Брање траве Иве на Озрену"

Локалитет Гостиљ на планини Озрен, на којем се баштини пракса брања траве иве, има значајан културно-туристички потенцијал за Добој и биће израђена студија заштите и прописане мјере које је потребно донијети како би се спријечило угрожавање овог нематеријалног добра, рекла је данас помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић.
Добој - Бањалука - Тања Ђаковић - Фото: СРНА
Добој - Бањалука - Тања ЂаковићФото: СРНА

- Музеј у Добоју је поднио иницијативу, а Завод за заштиту културно-историјског и природног насљеђа урадиће студију заштите и прописати које су то мјере које је потребно донијети како би се спријечило угрожавање овог нематеријалног добра, након чега ће акт о проглашењу донијети Влада Српске - рекла је Ђаковићева, која је данас присуствовала брању траве иве на овом локалитету.

Она је подсјетила да је елемент нематеријалног културног насљеђа Републике Српске "Брање траве иве на Озрену" уврштен прошле године на Репрезентативну листу нематеријалне културне баштине човјечанства Унеска.

- Наша је обавеза да посветимо пажњу његовој заштити и преношењу на будуће генерације - рекла је Ђаковићева.

Она је указала на културно-туристички потенцијал који овај локалитет има за град Добој и Републику Српску, с обзиром на то да је "Брање траве иве на Озрену" свјетско културно добро, саопштено је из ресорног министарства.

Овај елемент нематеријалног културног насљеђа Републике Српске односи се на вјековну праксу брања траве иве искључиво на дан Усјековања главе Светог Јована Крститеља, гдје озренско становништво вјерује да уколико је убрана на овај дан ива има скоро неограничену љековиту моћ.

- Брање траве иве игра улогу и кохезивног фактора локалне заједнице, јер се на самом локалитету Гостиљ, мјесту брања, окупи и по неколико хиљада људи, али је и посредно чувар одређених елемената традиције озренског подручја, јер се за ту прилику може чути традиционална озренска музика, видјети озренска ношња и заиграти озренско коло - наведено је у саопштењу.