X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
11/09/2019 |  14:53 | Извор: БЕТА

Због Земанових изјава Приштина одустала од самита у Прагу

Због изјава чешког предсједника власти у Приштини демонстративно су одустале од учешћа на самиту премијера земаља Вишеградске групе и Западног Балкана у Прагу.
Милош Земан - Фото: AFP
Милош ЗеманФото: AFP

То је јавила чешка агенција ЧТК наводећи да је ријеч о изјавама Милоша Земана да воли Србе а да не воли Косово и најаве да ће покушати да види да ли Чешка може да повуче признање независности Косова.

Након ријечи предсједника Земана у Београду, како сазнаје ЧТК, на самиту у Прагу за сада нема ниједног потврђеног госта. Приштину је требало да представља потпредсједник владе али чешки домаћини преговарају да Приштина ипак буде представљена макар на неком нивоу.

Реакције у самој Чешкој изазвала је већ изјава предсједника Земана по слетању на аеродром у Београду у уторак, да воли Србију и Србе али да не воли Косово, а шеф чешке дипломатије Томаш Петшичек настојао је данас да ту изјаву претвори у шалу, да предсједник не воли Косово јер је побиједило чешку фудбалску репрезентацију ових дана па га као навијач не воли.

Шеф чешке дипломатије поручио је да Чешка има коректне односе и са Косовом и са Србијом и да је међу стотинак земља које су Косово признале а да је у интересу европске безбједности да се Западни Балкан интегрише у ЕУ, док су представници чешке опозиције оштро осудили Земана да даје такве неодговорне изјаве у региону који је пословично буре барута.

- Када бих хтио да будем суров, рекао бих нека на писти на аеродрому мрмља шта год хоће. Спољну политику и њен правац одређује влада - казао је лидер опозиционе странке СТАН Вит Ракушан.

Бивши шеф чешке дипломатије из опозиционе либералне странке ТОП09, Карел Шварценберг поручио је Земану да ако мисли да Косово не постоји, нека пита чешке фудбалере.

- То није могуће. Ако је нека држава призната, не можемо да кажемо да не постоји - казао је, поводом Земанове данашње најаве да ће се посавјетовати са чешким званичницима да ли Чешка може да повуче признање, Шварценберг који је био шеф чешке дипломатије у влади премијера Мирека Тополанека када је признавала Косово у мају 2008. године.

Предсједник Сената чешког парламента Јарослав Кубера рекао је дневнику Млада фронта Днес да је Земан помињао повлачење признања Косова само зато да се допадне Србима.

- Рекао је то да се допадне Србима. Ништа из тога не проистиче. Он нема никакву правну моћ да то промијени. Предсједник може да прича шта хоће али он није тај који може нешто да уради. Опет ће то бити расправа ни о чему - казао је Кубера.