latinica  ћирилица
11/09/2019 |  15:12 ⇒ 15:29 | Аутор: СРНА

Слободану Владушићу награда "Светозар Ћоровић"

Добитник овогодишње књижевне награде "Светозар Ћоровић" је Слободан Владушић за роман "Велики јуриш", саопштено је из Општинског одбора Српског просвјетног и културног друштва "Просвјета" из Билеће.
Слободан Владушић (фото: slobodanvladusic.net) -
Слободан Владушић (фото: slobodanvladusic.net)

Жири, који је дјеловао у саставу предсједника Јована Делића и чланова Марка Недића и Ранка Поповића, у одлуци је навео да је риједак савремени роман који има тако загонетну причу која држи читаоца без даха до самог краја, попут Владушићевог "Великог јуриша".

- Владушићев роман је исприповиједан у првом лицу, из перспективе главног јунака, поручника српске војске у Првом свјетском рату, што омогућава да се роман доживи као аутентично и узбудљиво свједочење о догађајима из велике епопеје српског народа - наведено је у образложењу одлуке.

Владушићу ће награда бити уручена 20. септембра на пригодној свечаности у Билећи.

Награду "Светозар Ћоровић" до сада су, између осталих, добили Добрица Ћосић за роман "Време власти", Драгослав Михаиловић за роман "Злотвори", Момо Капор за роман "Успомене једног цртача", Емир Кустурица за збирку приповједака "Сто јада" и Ранко Рисојевић за роман "Бескућник".

У Билећи ће од 20. до 22. септембра бити одржани 21. Ћоровићеви сусрети писаца "Српска проза данас", на којима ће учествовати прозни писци и књижевни критичари.

У оквиру сусрета "Српска проза данас" у Билећи ће 20. септембра бити одржан округли сто о књижевном дјелу досадашњих добитника награде "Светозар Ћоровић", а тема ће бити књижевно дјело Рајка Петрова Нога који је 2006. године добио ову награду за књигу "Јечам и калопер", а о чему ће говорити књижевни критичари, историчари књижевности и универзитетски професори.

У Гацку ће 19. септембра бити организована академија на којој ће бити уручена награда "Владимир Ћоровић", а дан касније биће отворен научни скуп историчара о теми "Српски добровољци из Русије и Америке".

Ове године се обиљежава 100 година од смрти Светозара Ћоровића, поводом чега ће на празник Малу Госпојину, 21. септембра, у Владичанском двору у Мостару бити одржан омаж.

Ћоровићеви сусрети писаца и историчара, чији су организатори општински одбори "Просвјете" из Билеће и Гацка, биће завршени 22. септембра, када ће на Богословском факултету у Фочи бити одржан књижевно-историјски час.