latinica  ћирилица
11/09/2019 |  15:14 | Аутор: СРНА

Мишић: Донијети план за повећање плата од најмање 10 одсто годишње

Савез синдиката Републике Српске доставиће сутра на разматрање документ Влади Српске за одржавање тематске сједнице о правима радника, са захтјевом да Влада донесе трогодишњи документ о повећању плата за најмање 10 одсто годишње, рекла је предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић.
Ранка Мишић - Фото: РТРС
Ранка МишићФото: РТРС

- Без таквог документа ми ћемо имати ситуацију какву имамо сада, да послодавци губе вољу да преговарају о колективном уговору, да причају да треба повећати плате као да ће то неко други урадити умјесто њих - рекла је Мишићева и навела да од Владе Српске, као социјалног партнера, очекује да прихвати документ.

Мишићева је након данашње сједнице Предсједништва Савеза синдиката у Теслићу рекла новинарима да очекује да ће повећање плата промијенити тренутну слику кретања радне снаге у Српској.

- Циљ је да се повећа најнижа плата, да се повећају секторске плате и да радници буду више мотивисани, а да послодавци не буду себични и да не користе све бенефите које им даје држава, а нису спремни да своју добит дијеле радницима", рекла је Мишићева.

Она је данас представила документ "Веће плате и бољи услови рада за останак радника у Републици Српској", за који каже да је производ љетне кампање коју је реализовао овај синдикат и који ће сутра бити упућен Влади Републике Српске.

Према њеним ријечима, први дио документа чине резултати истраживања плата и положаја радника у Српској, други се тиче мјера Владе Српске да се заустави одлазак радника, а трећи је приједлог закључака.

Мишићева је појаснила да се у документу представља социјално-економско стање у Републици Српској у протеклих 10 година.

- Морам признати, када смо све ставили на папир, да је Влада Српске прилично била наклоњена у овом периоду према пословној заједници без обзира што они свакодневно кукају како је тешко и како се мора нешто урадити за привредни амбијент. Ми то подржавамо, али показатељи су сасвим другачији - истакла је Мишићева.

Она је навела да се више од милион КМ годишње слије у приватни сектор с намјером да се повећају плате и створе бољи услови привређивања.

Мишићева је рекла да је "у посљедњих 10 година годишње плата расла само 12 КМ".

- Ако одбијемо оних 30 КМ које је дала Влада кроз неопорезиви дио плате, онда су послодавци годишње издвајали само 12 КМ на повећање плата радника и то се касније манифестовало кроз повећање просјечне плате, а просјечна плата не значи нужно да су повећане оне најниже плате, а то су они радници који раде за 450 КМ у педесеточасовној радној седмици, а не четрдесеточасовној - изјавила је Мишићева.

Генерални секретар Савеза синдиката Републике Српске Горан Станковић рекао је да ће овај синдикат доставити на разматрање Влади и свој приједлог програма глобалних и секторских мјера за Владин програм економских реформи за период 2020-2022. године.

Станковић је навео да су мјере, које су у складу са потписаним Меморандумом са Владом Српске за период 2018-2020. године, подијељене у три групе - законодавне, стратешке и социјални дијалог.

Он је рекао да у оквиру законодавног дијела синдикат инсистира на доношењу закона о раду, посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености, као и закона о инспекцији, који су у процедури.

Према његовим ријечима, између осталог, инсистира се и на законима о здравственој заштити и осигурању,као и мобингу, те закону о удружењима и фондацијама.

Стратешке активности предвиђају доношење стратегије о безбједности и заштити здравља на раду, као и програма социјалног збрињавања радника.

- У области социјалног дијалога ми желимо закључивање колективних уговора - општег и посебног, како би Инспекторат и Пореска управа могли да контролишу обрачун и висину плате јер нам садашње стање говори да, нажалост, већина послодаваца, нарочито у приватном сектору, исплаћују најнижу плату и за средњу стручну спрему, квалификоване раднике, па чак и високу стручну спрему - рекао је Станковић.

Он је додао да Савез синдиката жели и нови систем исплате плата јер тренутно законски систем има 15 дефиниција плата, што узрокује конфузију, а послодавци интерне акте, појединачне одлуке и уговоре о раду користе да утврђују висину плата радницима у Српској.

Сједница Предсједништва Савеза синдиката Републике Српске одржана је у хотелу "Кардијал" у Бањи Врућици у Теслићу.