latinica  ћирилица
11/09/2019 |  15:22 | Аутор: СРНА

Кожул: Вратити се разговорима и што прије формирати власт

Замјеник предсједавајућег Куба посланика ХДЗ-а БиХ и ХНС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Предраг Кожул позвао је представнике политичких партија у БиХ да се што прије врате разговорима о формирању власти и постигну договор како би почели да функционишу оба парламентарна дома, све комисије и одбори.
Предраг Кожул (Фото:dnevnik.ba) -
Предраг Кожул (Фото:dnevnik.ba)

- Ако хоћемо да БиХ коначно крене путем напретка и сви заједно гледамо позитивне процесе у будућности, потребна нам је политичка стабилност. Без тога нема ни стабилне власти - указао је Кожул.

Кожул је поручио да односи унутар констутитивних народа морају бити стабилизовани и пронађен компромис у свим важним питањима за БиХ, саопштено је из ХДЗ-а БиХ.

- Пред БиХ је низ значајних корака у процесу евроатлантских интеграција које треба ријешити, а за које је потребан договор партнерских странака. Криза око успостављања власти на свим нивоима у БиХ не шаље добру поруку свијету и није добра ни за кога - навео је Кожул.

Он је подсјетио да су испуњене све претпоставке за формирање Савјета министара у складу са договором лидера ХДЗ-а, СНСД-а и СДА, што је резултирало потписом Споразума о успостављању власти.

- Нажалост, договор није испоштован због условљавања из Сарајева. Наше опредјељење је формирање Савјета министара што брже и без условљавања, како бисмо коначно спровели изборне резултате и почели рјешавати озбиљна питања у БиХ која чекају, а из дана у дан се стварају нова - нагласио је Кожул.

Кожул је оцијенио да је кључно да се представници странака што прије врате разговорима и учине све да БиХ оствари најважније спољнополитичке циљеве.

- Хрватска политика у БиХ нема дилема око евроатлантских интеграција јер немају алтернативу. Али, за то нам требају вјеродостојни партнери и институције са пуним изборним легитимитетом на нивоу БиХ, што Савјет министара у техничком мандату са дуплирањем најважнијих функција извршне и законодавне власти - није - поручио је Кожул.