latinica  ћирилица
11/09/2019 |  15:28 ⇒ 19:33 | Аутор: СРНА

Конкретне мјере - резултат координисаног рада свих институција Српске

Приједлог мјера популационе политике, коју је сачинио тим стручњака демографа из Републике Српске и Србије, садржи свеобухватну анализу и дефинише конкретне мјере које ће Влада Српске размотрити и постепено реализовати, рекла је данас у Бањалуци министарка породице, омладине и спорта Српске Соња Давидовић.
Презентација Приједлога мјера популационе политике Српске - Фото: СРНА
Презентација Приједлога мјера популационе политике СрпскеФото: СРНА

- Предвиђене су директне финансијске и нефинансијске мјере подршке породицама које се, прије свега, односе на дјечији додатак. У том смислу, модификоваћемо садашње рјешење. Стручни тим нам је понудио шест опција, а ми ћемо се одлучити за ону која буде најповољнија и најприхватљивија - каже Давидовићева.

Она је новинарима, након презентације Приједлога мјера популационе политике Републике Српске у Административном центру Владе, рекла да је предвиђено једнократна новчана помоћ при рођењу дјетета, усклађивање рада и родитељства, заштита репродуктивног здравља и многе друге мјере, у чијој примјени би учествовале локалне заједнице.

Давидовићева је додала да су овом стручном анализом обухваћене породице, родитељи, млади и људи старије животне доби.

- Ово је резултат координисаног рада свих институција Републике Српске, кабинета предсједника Српске, министарстава и свих других релевантних субјеката у друштву - истакла је Давидовићева.

Она је рекла да је данас представљен и један спот као први корак у реализацији свих ових смјерница и о томе ће медији бити детаљније упознати накнадно.

Давидовићева је најавила да ће ресорно министарство организовати кампању која ће се бавити промоцијом породице и њеног очувања, као и породичних вриједности.

Презентацији су присуствовали предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, представници институција Српске, чланови Савјета за демографску политику, локалних заједница, удружења, образовних и институција социјалне заштите.

У Палати Републике Српске данас је одржан састанак на којем је представљена научноистраживачка студија "Демографски развој и популациона политика Републике Српске - анализа стања и приједлог мјера", коју је на иницијативу предсједнице Српске Жељке Цвијановић сачинио експертски тим којим је руководио Драшко Маринковић.