latinica  ћирилица
11/09/2019 |  15:53 ⇒ 19:45 | Аутор: РТРС

Српска први пут систематизовала све мјере из популационе политике (ФОТО)

Представљена је научно-истраживачка студија "Демографски развој и популациона политика Републике Српске - анализа стања и приједлог мјера". Ово је први корак ка доношењу Националног програма демографске обнове који је предсједница Републике најавила у децембру прошле године. Студијом коју је експертски тим представио највишим званичницима Српске обухваћене су досадашње, али и будуће мјере популационе политике.

Након три мјесеца анализа, прегледа досадашњих мјера и пракси у региону и Европској унији - Република Српска је добила научно-истраживачки документ који ће бити уграђен у Национални програм демографске обнове. Руководилац експертског тима, демогаф Драшко Маринковић види простор за оптимизам и каже, у претходних осам година у Српској у континуитету расте број рођених.

- Жене које смо анализирали тренутно скоро 2. 000 жена имају коефицијент репродукције 1,6, то је дакле број рођене дјеце по жени. Тренутно је то у Републици Српској 1,3. Све оне имају жељу да роде двоје, односно троје дјеце. Жеља им је 2,8 дјеце у просјеку - каже Драшко Маринковић, руководилац експертског тима за израду студије студија. 

Састанак о демографском развоју и популационој политици (Фото: РТРС)

Управо у тој жељи Маринковић види простор за мјере популационе политике. Студија је тек почетни корак ка системским мјерама из ове области које ће бити власништво цијелог друштва каже предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић.

- Циљ је подизање животнох стандарда наших становника на сваки могући начин, а то значи обезбиједити веће плате онима који су запослени, исто тако обезбиједити боље услове за живот преко инфраструктуре - поручила је Жељка Цвијановић.

Иако их је потребно ревидирати, досадашње мјере популационе политике дају резултате утврдила је студија. Српска за ово питање из буџета издваја 1,5 одсто. Прва дискусија одржана је у Влади, а на њој и сличнима које ће бити одржане разматраће се резултати досадашњих али и будуће мјере. Предсједник Владе каже, прије дефинисања нових мјера, неопходно је одредити и циљне групе.

- Да ли је нама циљна група прво дијете, друго или треће дијете? Да ли видимо шта нам доноси и бржи резултат? Ако нама треба да се повећају финансијска издвајања за прворођено дијете или трећерођено дијете, онда треба наредне мјере Влада да конципира у том правцу - истиче Радован Вишковић, предсједник Владе Републике Српске.

Међу онима које се већ спроводе су прва помоћ за новорођенче, једнократна помоћ за треће и четврто дијете, бесплатне три вантјелесне оплодње, бесплатни уџбеници за ученике првог и другог разреда и одликаше из вишечланих породица, стамбени кредити за младе брачне парове, дјечији додатак.

- За једнократну новчану помоћ при рођењу дјетета, усклађивање рада и родитељства, врло важно питање које су мајке истакле биле анкетиране, затим заштита репродуктивног здравља и све друге мјере које је тешко таксативно побројати - истакла је Соња Давидовић, министарка породице, омладине и спорта Републике Српске.

Састанак о демографском развоју и популационој политици (Фото: РТРС)

Најављено је и да ће дио прихода обезбијеђен од примјене Закона о играма на срећу бити усмјерен управо у мјере популационе политике. Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изнио је приједлог о додјели кредита младим брачним паровима који би били отписивани добијањем потомства. Уз то план је малишанима обезбиједити и бесплатан боравак у предшколским установама.

- Циљ је овог друштва да направи 100 одсто обухват све дјеце за претшколско образовање и да друштво нађе средства да обезбиједи да то буде бепсплатно за тај узраст. Наравно да то није једноставно досегнути одмах, али морамо да то планирамо - поручио је Додик.

На презентацији студије истакнуто је и да је Национални програм демографске обнове један од најважнијих докумената за Републику Српску. Због тога је најављено да ће све мјере бити уграђење у институционална и законска рјешења, а Милорад Додик изнио је приједлог да буду координисане са сличним мјерама у Србији.