latinica  ћирилица
11/09/2019 |  16:07 ⇒ 17:53 | Аутор: РТРС

Помен за 27 убијених мјештана Буковца код Брчког

У Буковцу код Брчког служен је помен за 27 мјештана, које су на данашњи дан 1992. године убили припадници тзв. Армије БиХ. Тог дана село Буковац сравњено је са земљом, а српско становништво одведено у логоре у Брчко, Орашје и Тузлу.

Лука Пекић, само је један од 27 мјештана Буковца, који су убијени и за које одговрних пред лицем правде још нема.

- Одвден је у Доњу Махалу. Тамо је мучен. Умро је од удараца. И до дан данас, иако радим тај посао, нисам га успио наћи - каже Вељко Пекић из Буковца.

Живот у српском селу Буковац, код Брчког, које је бројало 126 домаћинстава и 396 становника, исчезао је 1992. године.

- Становништво је одведено углавном у логоре од Боћа, Бодеришта, Зовика, Горњег Рахића, Маоче, Бијеле, Улица, Тузле, Орашја - прича Павле Стјепановић.

Протојереј Никола Лукић, парох буковачки, Намјесништва СПЦ Брчко истиче трагичне бројке ратних дешавања. 

- Нас данас броји у Буковцу, оних који овдје су сталано и да тако кажем живе, раде и моле се Богу, негдје испод 40 душа, тачније 38 душа - поручује протојереј Никола.

Права и помоћ преживјелим Буковчанима у дистиркту Брчко, сведени су на минимум.

- Тежак је положај демобилисаних и ратних војних инавалида, али тих породица погинулих је по мени најтежи од свих, од свих броачких популација у Брчко дистрикту - каже Живан Илић, из БОРС-а Брчко.  

Међу 27 убијених Буковчана, било је 17 цивила и девет бораца Војске Републике Српске. За посмртним остацима њих троје још се трага.