latinica  ћирилица
11/09/2019 |  16:56 ⇒ 17:01 | Аутор: Независне

Зенички рудари у сузама након 33 сата изашли из јаме

Зеничким рударима је лакнуло када им је саопштено да ће им бити уплаћени топли оброци и плаће, након чега су послије више од 33 сата проведена у јами изашли на површину у сузама. Прљави од рударске прашине, али чистог образа обратили су се јавности и поручили да ће се наставити борити.

Зеничким рударима је лакнуло када им је саопштено да ће им бити уплаћени топли оброци и плате, након чега су послије више од 33 сата проведена у јами изашли на површину у сузама. Прљави од рударске прашине, али чистог образа обратили су се јавности и поручили да ће се наставити борити.

Након више од 33 сата проведена испод земље зенички коморати изашли су на површину, уморни и исцрпљени, и то након што су се својој борбом успјели изборити за деблокаду рачуна рудника и исплату топлог оброка и плата. Дочекани су аплаузом, као прави хероји.

Уз загрљаје својих колега прошли су до лампаре, а затим и запалили прве цигарете. Нису штедјели ријечи да кажу како се осјећају, а кроз сузе су прозвали и кривце за ову ситуацију, јавља Кликс.

Предсједник подружнице Синдиката Старе јаме Елведин Авдић је казао да су рудари који су изашли радили и да је то само једна смјена.

Служба Хитна помоћ у погоне зеничког рудника долазила је седам пута, одвозила је рударе у зеничку болницу гдје им је установљена исцрпљеност након чега су упућени на кућну његу.

Све то, уз штрајк глађу, била је цијена њихове побједе коју је потврдио и предсједник Савеза синдиката радника рудника Федерације БиХ Синан Хусић након обављеног састанка у РМУ Зеница с директором Невзетом Вршкићем који је данас имао састанак с Бајазитом Јашаревићем након чега је завршио активности и у Порезној управи.

Подсјетимо, зенички рудари у страјк су ступили 6. септембра, а с обзиром да им колективни уговори истичу данас, генерални штрајк био је планиран за 13. септембар, али до њега неће доћи.