latinica  ћирилица
11/09/2019 |  17:06 ⇒ 20:19 | Аутор: РТРС

Традиционално брање траве иве на Озрену

Стотине берача љековите траве иве походиле су данас врх Гостиља на Озрену. Трава ива бере се 11.септембра, на празник Усјековање главе Јована крститеља. Брање ове траве на Озрену од прошле године је под заштитом УНЕСКО-а.

Увјерени у њену љековитост ка врху Гостиља на надморској висини преко 700 метара пјешачили су и млади и стари. Сви су жељели убрати траву, на коју су вијековима становници Озрена поносни.

- Она је баш овдје укоријењена, удомаћена, чим је влажност остане коријен и она опет оживи, зато се и каже "заклела се трава ива да од мртва прави жива" - Ткаже Бранкица Софренић из Бољанића.

Ружа Нинковић из Текућице истиче да баш важност овог датума.

- Баш данас се мора набрати и то хвала Богу користи баш данас. Бери ти и други дан , али ово је закон данас набрати - тврди Ружа Нинковић.

Са берачима и мјештанима на врх Гостиља у пратњи градоначелника Добоја попео се и кинески амбасадор. Чај скуван од лањске траве иве допао му се, а каже да и у Кини има слична љековита травка.

- То је слично као ива али тако се не зове, то такође има сличну функцију и имамо неке приче око тога - поручио је Jи Пинг, амбасадор Кине у БиХ.

Борис Јеринић, градоначелник Добоја, волио би побратимљење са Кинезима.

- Чак сам ја предложио да нађемо град у Кини који има љековито биље, да нам амбасадор помогне како би се побратимили и то би мислим био јединстен случај можда и у свијету - напомиње Јеринић.

Обичај је ушао на УНЕСКО-ву листу заштићеног нематеријалног културног насљеђа Републике Српске. То је обавеза надлежнима да заштите сам локалитет Гостиља и брање траве иве.

- Трава ива ће се и даље брати, и даље ће је мјештани Гостиља, Добоја, Озрена и читаве Српске и шире практиковати овај обичај, с тим да ће постојати одређена правила да се не чупа из коријена, да се сијече маказицама - каже Тања Ђаковић, помоћник министра за културу.

Иницијативу за заштиту брања траве иве покренули су у Соколском друштву из Бољанића. То је подржао, а потом и кандидовао Музеј у Добоју и ресорно министарство.