latinica  ћирилица
11/09/2019 |  17:31 | Аутор: СРНА

Брнабић: Јачати односе са Америком

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је на састанку са делегацијом америчке Националне гарде Охаја да би требало наставити истицање позитивних примјера историјског савезништва Србије и САД и радити на областима од заједничког интереса са циљем јачања односа двије стране.
Херис и Брнабић - Фото: СРНА
Херис и БрнабићФото: СРНА

У разговору са делегацијом Националне гарде Охаја, коју је предводио генерал-мајор Џон Херис, исказана је жеља да се настави досадашња успјешна сарадња, будући да је један од спољнополитичких приоритета Србије унапређење свих области заједничког рада са САД, саопштено је из Владе Србије.

- Државно партнерство са Националном гардом Охаја, као једно од најдинамичнијих компоненти билатералне сарадње, дио је настојања наше стране да се кроз конкретне облике повезивања унапреде свеукупни односи - навела је Брнабићева.

Осим истицања значаја војне и цивилно-војне сарадње у оквиру Програма државног партнерства, жеља Србије је, како се додаје у саопштењу, потврђивање и унапређење цивилне сарадње.

Брнабићева је рекла да је Србија заинтересована за унапређење економске сарадње у свим областима од заједничког интереса и изразила задовољство што у Србији послује велики број значајних америчких компанија.

Премијерка Србије боравила је у јануару у посјети америчким савезним државама Охајо и Џорџија, при чему се састала и са највишим руководством Националне гарде Охаја.

Том приликом потврђен је значај Програма државног партнерства Србије и Охаја, који се 13 година реализује кроз одличну сарадњу Војске Србије и Националне гарде Охаја.

Данашњем састанку присуствовали су и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и амбасадор САД у Србији Кајл Скот.